Lisdoddeteelt vraagt nog veel onderzoek

Natte teelten als lisdodde hebben perspectief, maar de ontwikkeling van een rendabele teelt heeft tijd nodig. Dat bleek deze week uit de Digitale Groenlunch die de Friese Milieufederatie hield.

Lisdoddeteelt+vraagt+nog+veel+onderzoek
© Dirk Hol

Op de digitale bijeenkomst vertelden Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld en Eddy Wymenga van ecologisch adviesbureau Altenburg & Wymenga over onderzoeken naar de teelt van onder meer lisdodde in het veenweidegebied.

Volgens Wymenga moet lisdoddeteelt zeker niet worden gezien als de vervanger van de melkkoe in het veenweidegebied. 'Het is een nieuwe economische activiteit, waarvoor nog veel onderzoek nodig is.'


Better Wetter

In project Better Wetter, dat zich richt op een duurzaam watersysteem in Noordoost-Friesland, wordt geëxperimenteerd met de teelt van lisdodde. Met het inplanten, oogsten, drogen en verwerken van het product zijn ondertussen ervaringen opgedaan. Het duurt nog wel even voordat de lisdodde een plekje op de markt van bijvoorbeeld bouwmaterialen heeft veroverd.

Om dat te realiseren, is volume en productzekerheid nodig. Wymenga waarschuwt daarom voor te veel optimisme bij beleidsmakers. 'Je moet voorkomen dat het beleid zo snel gaat dat het onderzoek en de productontwikkeling het niet bij kunnen houden.' Lenssinck haakt op die woorden in. 'Een nieuw product op de markt zetten kost twintig jaar. We zijn nu vijf jaar bezig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer