Productontwikkeling+lisdodde+nog+in+fase+1
Achtergrond
© VIC

Productontwikkeling lisdodde nog in fase 1

Behalve als veevoer kan lisdodde een hoogwaardige toepassing krijgen in de vorm van bouw- of isolatiemateriaal. Toch blijven ook bij een industriële toepassing nog veel vragen onbeantwoord.

De picknicktafel bij het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) is het eerste concrete resultaat van een eerste stap om industriële meerwaarde aan lisdodde toe te voegen. De tafel is gemaakt van het vezelrijke gewas. De basis bestaat uit beukenhout. Daaroverheen is een fineerlaag aangebracht, waar de lisdodde in is verwerkt.

'Dat geeft een prachtig effect. De structuur van de stengels is mooi behouden gebleven in de toplaag', zegt projectleider Roelof Westerhof.

Nadeel

'Het nadeel ervan is dat de picknicktafel niet buiten kan staan. Dus qua vormgeving is het een fantastisch product, maar als het gaat om productontwikkeling, bevinden we ons nog in fase 1. We zullen moeten doorontwikkelen, waarbij we fouten zullen maken en daar ook weer van leren. Toch geloof ik erin. De biobased economy komt er. Dat staat buiten kijf.'

Boeren die lisdodde telen, zouden hun materiaal in een poule van verwerkers moeten aanbieden

Roelof Westerhof, projectleider lisdodden

Daarnaast moet er afzet worden gevonden. Hoe vind je afnemers en aan welke eisen moet het product dan voldoen? 'Er zijn veel initiatieven rond biobased producten van hennep, miscanthus en bermgras en hoe past lisdodde hierin? Als aanvulling of als concurrent?'

Ook is de vraag: kan de toegevoegde waarde op tegen de huidige prijzen van landbouwgrond? Een boer die 60.000 euro voor een hectare betaalt, gaat niet experimenteren, maar gras en melk produceren. 'We willen graag een poule opzetten, een keten', zegt Westerhof.

Kwaliteit

'Boeren die lisdodde telen, zouden hun materiaal in een poule van verwerkers moeten aanbieden. Die poule waarborgt een bepaalde kwaliteit en geeft feedback aan de producenten', aldus de projectleider.

'De verwerkers kunnen er dan mee aan slag. Naast een picknicktafel kunnen ze er bijvoorbeeld een hele lijn van maken. Zo heeft provincie Zuid-Holland al opdracht gegeven voor het maken van een picknicktafel en een tiny cabin in lisdoddestijl.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer