Volg+lisdoddenproef+Marickenland+via+blog
Nieuws
© Provincie Utrecht

Volg lisdoddenproef Marickenland via blog

Projectleider Leon de Rouw houdt op de website van Gebiedscommissie Utrecht-West een blog bij over het experiment met lisdoddenteelt in Marickenland in Mijdrecht.

De Rouw beschrijft in zijn laatste blog hoe de eerste fase van het planten van de lisdodden is verlopen, half juli. Na het planten worden de stekjes onder water gezet. Dat gebeurt om te voorkomen dat het gras harder gaat groeien en de lisdodden verstikt.

De plantjes voor fase 2 zijn een stukje groter, omdat die al een jaar in de pot staan, schrijft hij in zijn blog. Als het planten van de stekken goed verloopt en het waterpeil zoals verwacht goed stijgt, zal deze tweede lading direct aansluitend worden geplant.

Marickenland

Marickenland is een gebied met nieuwe natuur in de Polder Groot-Mijdrecht, die 6 meter onder NAP ligt. In Marickenland wordt de komende jaren weidegrond omgevormd tot rietland, nat grasland en bloemrijk grasland. Provincie Utrecht houdt hier een proef met de teelt van lisdodde op 6 hectare. Als dit experiment slaagt, wordt een grotere proef gestart op 50 hectare in Marickenland.

Lisdodde kan helpen om bodemdaling terug te dringen, omdat de plant deels onder water groeit. De onderzoekers van het Veenweide Innovatie Centrum (VIC) en Kennis Transfer Centrum (KTC) zijn nauw betrokken bij de proef.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer