Vochtgehalte+in+Achterhoekse+bodem+op+peil+dankzij+sneeuw
Nieuws
© Twan Wiermans

Vochtgehalte in Achterhoekse bodem op peil dankzij sneeuw

Door het smelten van de sneeuw die ruim twee weken geleden viel, is er na lange tijd weer voldoende vocht doorgedrongen tot graspercelen op de hoge zandbodems van de Achterhoek.

Bij de Achterhoekse proefboerderij De Marke in het Gelderse Hengelo steeg het bodemvocht voor het eerst in bijna een jaar tot de gezonde waarde van boven de 10 procent. Het dikke sneeuwdek zorgt ervoor dat het vocht goed kan doordringen tot in de diepere ondergrond.

In juni 2020 zijn voor een test een aantal bodemsensoren onder het grasperceel van De Marke aangebracht die ieder halfuur het bodemvocht meten. Mede door de droogte in het voorjaar van 2020 lag het bodemvochtpercentage op 60 centimeter diepte lange tijd rond de 2 procent. Dit is qua droogte te vergelijken met een woestijn. In de regel wordt een zandbodem met een bodemvochtpercentage onder de 10 beschouwd als te droog.


Grondwaterpeil omhoog

De regenval in het afgelopen najaar zorgde ervoor dat het bodemvocht wel weer iets toenam, tot maximaal iets boven de 6 procent. Maar pas na de sneeuwval werd de gewenste 10 procent gehaald. Ook het grondwaterpeil nam recent toe, tot 1,57 meter onder het oppervlak. In december lag het dit peil nog bijna 3 meter onder het oppervlak.

Het onderzoek met bodemsensoren maakt onderdeel uit van de Achterhoekse regiodeal Kringlooplandbouw. De stichting Biomassa voert het onderzoek uit in samenwerking met de Aaltense bedrijven Estede Scientific en Dorset ID. Het project wordt financieel ondersteund door het ministerie LNV, de provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer