Steun+voor+handhaving+Bee+Guidance+in+EU%2Dparlement
Nieuws
© Herbert Wiggerman

Steun voor handhaving Bee Guidance in EU-parlement

Een ruime meerderheid in het Europees Parlement steunt het voorstel van GroenLinks om een veto in te dienen tegen wijzigingen van het bijenrichtsnoer (Bee Guidance) voor de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.

Het is GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout een doorn in het oog dat zestien EU-landen, waaronder Nederland, de invoering van de Bee Guidance in oorspronkelijke vorm voorlopig hebben tegengehouden. De betreffende lidstaten pleiten voor een versoepeling van de testmethoden om effecten van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van bijen vast te stellen.

Omdat de Bee Guidance in eerste instantie niet voldoende steun kreeg, heeft de Europese Commissie het voorstel aangepast. De Bee Guidance kijkt nu alleen naar de acute effecten van de middelen op de bijen. Voor beoordeling van chronische effecten moet voedselveiligheidsautoriteit EFSA nog met een aanbeveling komen.

Lees ook: Klankbordgroep helpt bij herziening Bee Guidance

Vetorecht

In de Europese Unie krijgt het aangepaste voorstel voor de Bee Guidance wel voldoende steun. Maar op initiatief van GroenLinks eerder vandaag is dit dus niet bekrachtigd in het Europees Parlement. Dit parlement heeft een vetorecht om bepaalde wetsvoorstellen van tafel te krijgen. Formeel moet de Europese Commissie nu weer met een nieuw voorstel komen.

Op de eigen website meldt GroenLinks dat Eickhout wil dat de Europese Commissie het oorspronkelijke voorstel voor de Bee Guidance in wetgeving omzet. De onderhandelingen hierover moeten dan wel plaatsvinden op het hoogste politieke niveau in de Europese ministerraad en niet op ambtelijk niveau achter gesloten deuren, vindt Eickhout.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer