CO2-uitstoot melkveehouders ForFarmers 10 procent lager

Melkveehouders die veevoer van ForFarmers gebruiken, hebben in 2020 in vergelijking met 2019 een 10 procent lagere CO2-uitstoot per kilo melk gerealiseerd. Het bedrijf schrijft dat toe aan de combinatie van voer en bedrijfsspecifieke adviezen.

CO2%2Duitstoot+melkveehouders+ForFarmers+10+procent+lager
© Vidiphoto

Op het melkveebedrijf komen broeikasgassen (methaan, lachgas en koolstofdioxide) vrij bij verschillende processen zoals energieverbruik, huisvesting, ruwvoerteelt, aankoop van producten waaronder kunstmest en krachtvoer en pensfermentatie door de koe.

De totale productie van broeikasgassen wordt weergegeven in CO2-equivalenten en wordt in de Kringloopwijzer omgerekend per kilo melk. Op dit kengetal wordt gestuurd.


Ruwvoerkwaliteit als basis

Het melkveerantsoen en de keuze van voedermiddelen hebben een aanzienlijke invloed op de totale CO2-uitstoot op het boerenerf. De CO2-uitstoot is bij gebruik van eigen ruwvoer meestal lager dan die van aangekocht krachtvoer. Een hoge melkproductie uit ruwvoer is volgens ForFarmers daarom de basis voor een lage CO2-uitstoot per kilo melk.

De CO2-uitstoot kan ook worden verlaagd door de voerefficiëntie en/of de melkproductie per koe te verhogen, de ruwvoeropbrengst per hectare te verhogen of de ruwvoerkwaliteit te verbeteren. 'Een betere ruwvoerkwaliteit is niet alleen gunstig voor een betere voerefficiëntie en hogere voerwinst, maar verlaagt tevens de methaanuitstoot door de koe en daarmee de totale CO2-uitstoot', zegt Robert Meijer van ForFarmers.


CO2-voetafdruk in krachtvoeders

Vanuit duurzaamheidsperspectief richt ForFarmers zich vooral op het gebruik van grondstoffen en bijproducten met een lage CO2-voetafdruk. De CO2-voetafdruk van voeders wordt onder andere bepaald door het noodzakelijke energie- en dieselverbruik voor de productie en het transport. Een hogere opbrengst van de grondstof per hectare zorgt daarnaast voor een lagere CO2-voetafdruk. Ook bijproducten en reststromen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, hebben een lagere CO2-uitstoot.

'ForFarmers heeft de waarde van de CO2-voetafdruk van zijn krachtvoeders weten te verlagen door op al deze factoren te sturen. Als gevolg daarvan valt de CO2-uitstoot per kilo melk in 2020 naar verwachting 120 gram lager uit dan in 2019. Goed voor het klimaat en vooral interessant voor melkveehouders die de ambitie hebben om On the way to PlanetProof-melk te produceren of hun prestaties in de Kringloopwijzer willen verbeteren', zegt Meijer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer