Rendement+zuivel+wereldwijd+onder+druk+door+duurder+veevoer
Nieuws
© Alex J. de Haan

Rendement zuivel wereldwijd onder druk door duurder veevoer

De aanhoudende stijgende diervoederprijzen over de hele wereld zetten de winstgevendheid van veehouderijen verder onder druk. De hogere diervoerprijzen ontstaan vooral door het duurdere graan en soja

Bij Britse melkveehouders is de melkprijs-voerprijsverhouding al gedaald tot 1,12, het laagste niveau sinds juli 2016. Toen die verhouding drie jaar geleden ook zo ongunstig was, daalde de Britse melkproductie. Dat wordt nu opnieuw voorspeld als de relatie tussen graan en melkprijzen op het huidige niveau blijft staan, zo meldt de Irish Examiner.


Dalende melkaanvoer

Als dit in de hele EU gebeurt, helpt de dalende melkaanvoer om de zuivelmarkten sterk te houden. Dergelijke trends zouden ook de rundvleesprijzen kunnen opdrijven als het aanbod daalt als gevolg van stijgende voerkosten.

Ondertussen daalt ook de winstgevendheid van de enorme Amerikaanse melkveebedrijven die jaar na jaar steeds meer melk pompen. Goedkoop voer was de afgelopen jaren een belangrijke stimulator van Amerikaanse melkveebedrijven. Zij wisten hun melkproductie successievelijk te verhogen van 73,7 miljoen ton in 1999 tot 101,2 miljoen ton in 2020.


Export

Het meeste daarvan wordt geëxporteerd in de vorm van zuivelproducten, oplopend van 3,6 procent in 1996 tot een recordhoogte van 16 procent van de geproduceerde melkpoeder in 2020. Maar dit jaar, met graan- en oliezaadprijzen op het hoogste niveau sinds 2014, zou wel eens een einde kunnen maken aan die trend.


Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer