IPM Tool helpt glastuinders bij gewasbescherming

Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research lanceerden dinsdag de IPM Tool.

IPM+Tool+helpt+glastuinders+bij+gewasbescherming
© Koppert

De IPM tool is een hulpmiddel bij het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management) en is bedoeld voor glastuinbouwondernemers, gewasbeschermingsspecialisten en -adviseurs. Ellen Beerling, innovatiemanager van Wageningen University & Research glastuinbouw, beschrijft de IPM Tool als een vraagbaak voor verdieping in preventief en weerbaar telen.

De tool is opgebouwd uit acht stappen. Die helpen bij de preventie en monitoring van plagen, maar ook bij het juist inzetten van gewasbescherming. 'De voorkeur gaat altijd uit naar oplossingen met niet-chemische methoden. Als dit niet mogelijk is, kunnen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. De tool geeft tips over het gebruik van verschillende mogelijkheden voor gewasbescherming', licht Beerling toe. 'Het doel is om risico's met chemische bestrijding zoveel mogelijk te beperken.'


Ontwikkeling naar gewasspecifieke informatie

De tool is uitgerust met links naar websites, documenten en video- en beeldmateriaal en toepasbaar op alle verschillende tuinbouwbedrijven. 'Het bevat geen specifiek advies, maar is een extra steuntje in de rug bij het opstellen van de eigen strategie', stelt Beerling.

'De basis voor de tool staat. We zijn nu nog bezig met ontwikkelen. Uiteindelijk moet de tool aangevuld worden met specifieke informatie op plaag- en ziekteniveau en waar mogelijk ook gewasspecifiek', zegt Beerling. In de toekomst zal nieuwe relevante wetenschappelijke kennis en praktijkervaring worden samengebracht in de tool.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer