Duitse+regering+sluit+akkoord+over+insecten+en+dierenwelzijn
Nieuws
© René Bouwmeester

Duitse regering sluit akkoord over insecten en dierenwelzijn

De Duitse coalitiepartijen CDU en SPD hebben een akkoord bereikt over nieuwe regelgeving voor dierenwelzijn en de bescherming van insecten. Bondskanselier Angela Merkel gaat het akkoord de komende weken bespreken met boerenorganisaties en de zestien deelstaatregeringen. Zij moet een half jaar voor de nieuwe Bondsdagverkiezingen op zoek naar draagvlak voor het nieuwe beleid.

Aan de nieuwe wetten ging een lange strijd vooraf tussen de twee ministeries van Landbouw en het ministerie van Milieu. Ter bescherming van planten en bloemen en insecten wordt het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat vanaf 2023 verboden en wordt het gebruik al voor die tijd verminderd.

Ook mag straks gewasbescherming niet meer worden toegepast bij akkerranden en waterlopen. Meer agrarische gebieden worden als beschermde biotoop uitgeroepen. In de steden moet de lichtvervuiling worden teruggedrongen.


CDU-landbouwminister Julia Klöckner heeft in het kabinet veel voorbehouden gemaakt op omstreden onderdelen van de insectenwet van haar milieucollega Svenja Schulze (SPD). De bedenkingen van Klöckner gaan precies over die onderdelen waartegen Duitse boeren en verscheidene deelstaten al maandenlang protesteren.


Voor verkiezingen oplossen

Partijpolitiek gesproken maakt Klöckner met haar voorbehoud de weg vrij voor CDU-politici om zich te verzetten tegen al te veel milieumaatregelen in de landbouw. Zo is nog niet beslist of de deelstaten hun grote autonomie op landbouwbeleid houden en of er uitzonderingsregels komen. Wel is bekend dat Merkel vindt dat het landbouwdossier nog voor de verkiezingen moet worden opgelost.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer