Aardappelmarkt+stemt+iets+positiever
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappelmarkt stemt iets positiever

De aardappelmarkt is de laatste weken wat positiever gestemd. De termijnnoteringen voor fritesaardappelen op levering in april 2021 en april 2022 stegen vanaf de jaarwisseling respectievelijk met meer dan 50 procent en met ruim 10 procent.

De positieve stemming op de aardappelmarkt is volgens beursmakelaar De Vries & Westermann een gevolg van de initiatieven van handelshuizen om meer aardappelen vast te leggen voor de middenlange en lange termijn. Op de aardappeltermijnmarkt steeg de notering voor het aprilcontract 2021 van fritesaardappelen vanaf het begin van dit jaar van 6,50 euro naar 10,10 euro per 100 kilo.

De grotere koopbelangstelling voor de lange termijn blijkt uit de hogere notering voor het aprilcontract 2022. Die steeg van ongeveer 14,50 euro naar een niveau van 16,10 euro per 100 kilo. Vorige week piekte deze notering op de termijnmarkt in Leipzig zelfs op 16,50 euro. Vooral de berichtgeving over grote aardappelvoorraden in België zorgt de laatste dagen voor een pas op de plaats voor de termijnnoteringen.


Prijshoudend tot vast

Ook op de effectieve aardappelmarkt is de stemming prijshoudend tot vast. Het betekent dat er een goede balans is tussen vraag en aanbod met ruimte voor hogere prijzen.


PotatoNL verhoogde deze week de notering voor fritesgeschikte aardappelen in categorie I met gemiddeld 1,25 euro per 100 kilo. Deze notering varieert nu van 6 tot 9,25 euro. Ook voor categorie II, de minder grootschalige verwerking, steeg de notering. Voor export bleef de notering ongewijzigd op 5 tot 6 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer