Alle+data+melkveebedrijf+in+managementsysteem+Lely+Horizon
Achtergrond
© Frits Huiden

Alle data melkveebedrijf in managementsysteem Lely Horizon

De Lely Horizon-software moet veel meer gebruik gaan maken van de digitalisering in de melkveehouderij. Door data te synchroniseren met andere partijen als voerleveranciers, fokkerijorganisaties en zuivelondernemingen, is er een bulk aan data te bundelen en te analyseren tot bruikbare adviezen. Een kijkje bij een van de testbedrijven.

Het managementplatform Horizon gaat bij Lely het managementprogramma T4C en de app Inherd vervangen. Melkveehouder Arjen van der Kamp uit Kampen is een van de ontwikkelaars van het systeem. 'We begonnen in 2017 met zes ontwikkelaars en nu zijn er al 120 Lely-medewerkers bij betrokken', zegt hij.

'Op dit moment zijn er ongeveer honderd testbedrijven in zeven landen, maar het doel is twintigduizend bedrijven die met Horizon draaien. Dat verschilt van bedrijven met duizend koeien tot ondernemers met één melkrobot.'


Twee pakketten

De facturering gaat op basis van het aantal melkgevende koeien in het systeem. Er is een basis- en een uitgebreid pakket. De prijs voor het pakket met de basisfunctionaliteiten ligt in lijn met de prijs voor het bekende T4C.

Als veehouder heb je zelf de keuze met wie je data deelt

Arjen van der Kamp, melkveehouder in Kampen

Bijzonder aan Horizon is dat naast de data van de Lely-apparatuur via API-koppelingen (taalafspraken voor software) ook is te communiceren met andere externe applicaties. Zo is er te synchroniseren met data van andere bedrijven en organisaties.


Data integreren

Lely nodigt dan ook partijen uit als voerleveranciers, fokkerijorganisaties en zuivelondernemingen, veeartsen en andere managementsystemen om hun data te integreren met Horizon. Als partijen zich openstellen, is er een bulk aan data te bundelen en te analyseren tot betere informatiestromen.


Het blijft bij de Horizon wel beperkt tot data op koeniveau. Bijvoorbeeld het gebruik van fosfaatrechten koppelen en mestboekhouding en dierregistratie integreren gaat niet. Nog een stap verder zou de integratie van de financiële boekhouding zijn, zodat direct het gevolg is bloot te leggen van bedrijfsmanagement en kantooruren zijn te besparen.


Regelgeving verschilt

Zover is het inderdaad nog niet, weet Van der Kamp. 'Als veehouder heb je zelf de keuze met wie je data deelt. Bovendien zijn de financiële en overheidsregelgeving in elk land anders en we ontwikkelen dit voor de melkveehouders over de hele wereld.'

Op dit moment is het voornamelijk de koppeling van de eigen Lely-apparatuur die de data bij elkaar brengt.


Robots

De melkrobot Astronaut vanaf type A3 en voerrobot Vector communiceren bijvoorbeeld net als hardware voor activiteit, herkauwen, gewicht en koelocatie. De voeraanschuifrobot en mestrobot worden later compatibel in Horizon.

Uiteraard kun je als boer nu wel zelf veel info invoeren. Van der Kamp, die zelf met twee A5-robots melkt, houdt bijvoorbeeld zijn hele medicijnadministratie bij in Horizon. 'Bij een controle is het dan gelijk voorhanden. Ook is per koe snel de geschiedenis erbij te halen.'


Strakke vormgeving

In tegenstelling tot voorheen (Inherd en T4C) is de vormgeving van Horizon op de telefoon, tablet en pc nu gelijk. De E-linkterminal van de melkrobot zelf verandert niet. Horizon is daarop dan ook niet zichtbaar. Via Horizon is niet alleen te klikken, maar ook te swipen, wat juist op de smartphone intuïtief werkt.

Analyses op het oog zijn eenvoudig, doordat data vlot zijn te rangschikken in grafieken of dashboardwijzers. Veehouders kunnen dit zelf dynamisch samenstellen. De software is veel sneller dan de oudere Inherd- en T4C-software via wifi of 4G. 'Dat is al een belangrijk aandeel van het gebruikersgemak', ervaart Van der Kamp.


Zelf analyseren

Nieuw is dat de software ook zelf analyses maakt en vervolgens zelf een advies geeft. Dat komt voort uit slimme algoritmen die zijn gebaseerd op de ervaringen van duizenden melkveehouders. Zo is bijvoorbeeld ketose (slepende melkziekte) in een vroeg stadium te voorspellen en verschijnt er een behandelplan.

Combineer de melkgift, speenplaatsing met vruchtbaarheidsgegevens en krachtvoergift en een advies 'droogzetten' kan verschijnen. Andere informatie kan weer leiden tot advies om een koe juist bewust gust te houden. Hiermee zijn het rendement en de marge van een koe en de robot te optimaliseren.


Werkroutine geclusterd

Net als bij andere apps wordt de trend gevolgd om met een takenscherm te werken in plaats van met attentielijsten en rapporten. Zo is de werkroutine op het bedrijf ook met meerdere medewerkers beter te organiseren. Attentiekoeien en koecontactmomenten kunnen met de bundeling van data zo efficiënt worden gepland, eventueel in combinatie met een persoonlijke agenda.

Zo zal een koe die moet worden behandeld, tegelijk verschijnen met een andere attentiekoe samen met het advies om te insemineren, als zij ook nog tochtig is. Niet dat je drie meldingen na elkaar krijgt of zelf hele attentielijsten en rapporten moet doorakkeren. In het platform zijn diverse interactieve mogelijkheden gecreëerd zoals toegang tot een community en een chatfunctie om vragen te stellen en verdere informatie te vinden.
Data geanalyseerd van 18.000 melkveehouders

Lely heeft 25 jaar ervaring in robotisering en beschikt over een groot klantennetwerk en een bulk aan koedata. Dat gaf de producent van melkrobots en automatische voersystemen de mogelijkheid om de Horizon-software uitgebreid te testen. Er is twee jaar getest op honderd bedrijven in zeven landen. 120 medewerkers van Lely werkten samen met 75 engineers op het gebied van kunstmatige intelligentie en melkveemanagement. Er zijn data geanalyseerd van ongeveer 18.000 melkveehouders die samen 2 miljoen kalveren per jaar opfokken en 300.000 inseminaties per maand hebben. Deze robotmelkers noteren samen 5,5 miljoen melkingen per dag. Dat is gelijk aan ruim 2 miljard geanalyseerde robotmelkingen per jaar. Behalve door testresultaten ontwikkelt de Horizon-software zich verder vanuit een zelflerend vermogen omdat Horizon steeds wordt aangevuld met nieuwe data uit het veld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer