Rabobank+verbindt+boeren+en+bedrijven+in+CO2%2Dbank
Nieuws
© Twan Wiermans

Rabobank verbindt boeren en bedrijven in CO2-bank

Rabobank is gestart met de Carbon Bank. Dit is een nieuw bedrijfsonderdeel waar klanten op termijn voor het kopen en verkopen van CO2-credits bij de bank terechtkunnen. De Rabo Carbon Bank koppelt boeren die CO2 vastleggen aan grote bedrijven. Econoom Barbara Baarsma gaat bij Rabobank leiding geven aan het bedrijfsonderdeel.

Baarsma omschrijft de Carbon Bank als een bank waarbij niet geld, maar koolstof de valuta is. De bank ontwikkelt met boeren de mogelijkheden voor CO2-opslag in bijvoorbeeld de bodem en is bemiddelaar tussen partijen die CO2 opslaan en de bedrijven die hun uitstoot willen terugbrengen of willen compenseren. De bank heeft dit concept al eerder aangekondigd. Onder leiding van Baarsma gaat Rabobank dit initiatief versnellen en uitbouwen.

In het project vinden boeren en bedrijven elkaar om vraag en aanbod van CO2-opslag te matchen. Doordat boeren in ontwikkelingslanden bomen planten op hun land, kan de koolstofopslag van deze bomen via het platform dat Rabobank samen met Microsoft ontwikkelde, worden verkocht aan grote bedrijven. Zij betalen vervolgens een vergoeding aan de boer voor de geleverde opslag. Eenmaal aangekocht is de compensatie niet verhandelbaar. Naar verwachting gaat het platform in 2022 live.


Start in Afrika

Eind vorige maand is al een boslandbouwproject in Afrikaanse landen gelanceerd. Daarbij planten boeren bomen, die vanaf 2025 goed zijn voor de opslag van CO2. De opslagcapaciteit wordt door de boeren doorverkocht aan bedrijven, die daarmee hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. De boeren kunnen op termijn zowel geld verdienen met deze 'CO2-uitruil' als met de fruitoogst van deze bomen.

De bank richt zich op boomaanplant door 15 miljoen kleine boeren, goed voor jaarlijkse CO2-opslag vanaf 2025 van zo'n 150 megaton CO2-equivalenten (ongeveer 0,5 procent van de jaarlijkse wereldwijde emissie). Deze boeren verkopen de units van gebonden koolstof aan bedrijven, die daarmee hun uitstoot kunnen compenseren. Deze CO2-opslag biedt de boeren niet alleen een nieuwe inkomstenbron, ook verbetert hun landbouwgrond door de bomen en generen ze extra inkomsten door bijvoorbeeld fruitoogst.


Verdienmodel

'Met de Rabo Carbon Bank realiseren we een nieuw verdienmodel voor de bank waarmee we de beweging naar een klimaatneutrale economie willen versnellen en een toekomstbestendig voedselsysteem stimuleren. Niet alleen hebben we een wereldwijd netwerk in food- en agrisectoren, ook bedienen we de grote spelers in de markt die aan de slag willen met hun CO2-uitstoot', zegt Baarsma.

Sinds 1 januari 2019 werkte Baarsma als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Hiervoor was Baarsma, die sinds 2016 bij Rabobank werkt, directeur Kennisontwikkeling bij de bank en eindverantwoordelijk voor Rabo Research. Ze deed eerder onderzoek naar hoe goederen die op de markt niet worden geprijsd, kunnen worden voorzien van een prijskaartje.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer