Wereldzuivelkaart brengt melkstromen in beeld

'Voor een melkveehouder in Nederland is het heel nuttig om te weten hoe internationaal de handelsstromen lopen op de zuivelmarkt', stelt Jan Kuiper, melkveehouder in Giessenburg (Zuid-Holland). Hij is dan ook blij met de World Dairy Map die hij eind vorig jaar van zijn Rabobank ontving.

Wereldzuivelkaart+brengt+melkstromen+in+beeld
Rabobank
© Rabobank

De World Dairy Map is gemaakt door Rabobank Nederland en ZuivelNL. Op de kaart staan de belangrijkste handelsstromen van de zuivelmarkt. Verder vind je de top 20 zuivelverwerkers en cijfers over productie en import- en exportaandelen voor de periode 2015-2019.

'Voor ondernemers die van doen hebben met de productie of verwerking van melk is het de moeite waard om te weten waar je concurrenten zitten. Wie wat waar produceert en hoe de handel in verschillende producten eruitziet', zegt Daniëlle Duijndam, Zuivelanalist RaboResearch Food & Agriculture bij Rabobank Nederland.

Dat vindt ook melkveehouder Kuiper. 'De informatie op de kaart helpt me bij het duiden van nieuws over de melkveehouderij en ontwikkelingen op de zuivelmarkt', vertelt hij.

De informatie op de World Dairy Map helpt me bij het duiden van nieuws over de melkveehouderij en ontwikkelingen op de zuivelmarkt.

Jan Kuiper, melkveehouder in Giessenburg

'Neem bijvoorbeeld berichten over strengere milieuregels voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij. De World Dairy Map laat zien dat de invloed van Nieuw-Zeeland op de wereldzuivelmarkt enorm is. Druk op de melkproductie in Nieuw-Zeeland kan daardoor zorgen voor een positief sentiment op de markt in de Europese Unie. Dat is nu al waarneembaar, en is voor mij reden om geplande investeringen naar voren te halen', aldus Kuiper.

Met zijn familie houdt Kuiper ongeveer 250 koeien. De ondernemers verwerken hun melk zelf tot kaas en andere zuivelproducten, en verkopen die aan afnemers in binnen- en buitenland. 'Dit noodzaakt ons om de zuivelmarkt nauwgezet te volgen.'

Zuivellandschap

De World Dairy Map beschrijft de ontwikkelingen in het wereldwijde zuivellandschap in de periode 2015-2019. 'In die vijf jaar is er veel veranderd' zegt Duijndam van Rabobank Nederland.

'In 2015 waren de EU en Nieuw-Zeeland nog even grote spelers op de zuivelmarkt. Door het afschaffen van de melkquotering was de EU in staat om haar positie op de wereldmarkt te versterken. In 2019 is de EU dan ook de grootste zuivelexporteur wereldwijd, goed voor 29 procent van de totale export. Maar met 25 procent van de wereldhandel is Nieuw-Zeeland ook nog steeds een speler van groot formaat.'

Nieuw-Zeeland speelt bovendien een grote rol bij de sterk toegenomen Chinese import van zuivelproducten. De Chinezen importeren vooral volle melkpoeder. Dat gebruiken ze als basisingrediënt voor diverse voedingsmiddelen, onder meer babyvoeding. In 2019 is een recordhoeveelheid van 638 miljoen kilo volle melkpoeder via Nieuw-Zeeland naar China verhandeld.

Asian Six

Bij berichten over Zuidoost-Azie gaat de aandacht vaak uit naar China. Duijndam merkt op dat de World Dairy Map laat zien dat buurlanden van China ook heel actief zijn op de zuivelmarkt. 'Zes landen, we noemen ze de Asian Six, importeren samen evenveel zuivel als China. Dat zijn Vietnam, Thailand, de Filipijnen, Cambodja, Singapore en Indonesië.'

India

Ook de rol van India op het gebied van zuivel is niet zo bekend, ervaart Duijndam. 'India speelt weliswaar geen grote rol op de exportmarkt, maar de productie van melk in het land is de afgelopen vijf jaar spectaculair gegroeid. India is de grootste melkproducent ter wereld.'

Wit-Rusland

Sinds 2014 boycot Rusland invoer van producten uit de EU. 'Een gevolg was een verdere versteviging van de handelsrelatie tussen Wit-Rusland en Rusland. Onder meer daardoor lukte het Wit-Rusland om door te groeien naar de positie van vierde exporteur van zuivelproducten in de wereld.'

Zuivelanalist Duijndam benadrukt dat ontwikkelingen op de wereldzuivelmarkt invloed hebben op de melkprijs die Nederlandse melkveehouders beuren. 'Maar tegelijkertijd moet je ook beseffen dat de meeste melk niet op de wereldmarkt terechtkomt. Ongeveer 85 procent van de melk geproduceerd binnen de EU blijft ook binnen de EU.'

• Kijk voor meer informatie bij World Dairy Map

Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met onze stakeholders zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank