Food & agri stabiele factor in turbulent jaar Rabobank

Rabobank boekte in 2020 een nettowinst van 1.096 miljoen euro. Ten opzichte van 2019 betekent dit een daling van de nettowinst met 50 procent, meldt de bank. 'De coronacrisis heeft onze financiële prestaties aanzienlijk beïnvloed. Food & Agri bleek echter een stabiele factor.'

Food+%26amp%3B+agri+stabiele+factor+in+turbulent+jaar+Rabobank
© Twan Wiermans

Het effect van covid-19 was vooral zichtbaar in het niveau van de reserveringen aan de kredietvoorzieningen. Die liepen op tot 1.913 miljoen euro, dat was in 2019 975 miljoen. De bank verwacht dat in de loop van 2021 de kredietkwaliteit van de zakelijke kredietportefeuille verslechtert. Dat komt tot uiting in de significant hogere kredietvoorzieningen.Afgezien van een aantal subsectoren lijkt de Food & Agri-sector minder last te hebben van deze crisis. Het uitstaande krediet in Food & Agri bleef stabiel op 105 miljard euro. De totale kredietportefeuille daalde licht van 418 naar 409 miljard euro, voornamelijk als gevolg van valutaschommelingen.


Krimpen

Rabobank heeft ook aangekondigd de organisatie verder in te krimpen. De bank zet in op meer gebruik van digitale kanalen. Parallel hieraan wordt het traditionele kantoornetwerk in Nederland de komende jaren afgebouwd. Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie, is evenwel positief over de kansen in de land- en tuinbouwsector.'We zien groeikansen in Food & Agri en leasing, waarbij we ons richten op de transities in de voedselketen en de energiesector en het aanjagen van verduurzaming in het algemeen. Bovenal blijven we dichtbij onze klanten en hun leefomgeving, over de hele wereld.'


Later meer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer