Aviko Potato: vrieskou vraagt aandacht aardappelbewaring

Voor de schaatsliefhebbers komt er een mooie periode aan. De lage temperatuur en een stevige wind zijn voor aardappelen in vooral oudere bewaringen minder goed nieuws.

Aviko+Potato%3A+vrieskou+vraagt+aandacht+aardappelbewaring
© Niels van der Boom

De temperatuur in Nederland ligt momenteel onder het vriespunt. 'Houd de temperatuur in de bewaring de komende dagen goed in de gaten en plaats een extra thermometer op de koude kant van de schuur', luidt het advies van Aviko Potato.

Oudere bewaringen hebben soms tochtgaten, waardoor veel natuurlijke trek ontstaat. 'De telers weten uit ervaring waar die zitten. Houd die tochtgaten goed in de gaten en dicht ze af. De trek van koude lucht kan lokaal namelijk tot ongewenst lage temperaturen leiden', waarschuwt Aviko Potato.


Voldoende verse lucht

Belangrijk voor de aardappelen in bewaring is dat er steeds voldoende verse lucht beschikbaar is. 'Blijf dus ventileren, maar doe dat heel voorzichtig. Zet de luiken niet maximaal open, want de koude lucht geeft dan lokaal veel te grote temperatuurverschillen.'

Een betere optie is om intern te ventileren met de buitenluiken op een kier of de deuren van de bewaarplaats een stukje open te zetten. Let wel op dat er condensvorming kan ontstaan, waardoor de luiken(bedieningen) vast kunnen vriezen.


Kachel voor keerwand

Blijft het koud en daalt de temperatuur in de bewaring, omdat de isolatie onvoldoende is, zet dan een kachel voor de keerwand en warm de lucht in de bewaring iets bij. Let er goed op dat het CO2-niveau in de bewaring niet te hoog wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer