Schouten+waarschuwt+voor+uitstel+stikstofwet
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten waarschuwt voor uitstel stikstofwet

Meer vertraging in de behandeling van de stikstofwet kan leiden tot een nieuwe crisis in de landbouw, waarschuwt demissionair landbouwminister Carola Schouten. Haar wetsvoorstel dat voorligt aan de Eerste Kamer biedt boeren de tijd om zich nog aan te passen.

'Nu moeten echt stappen worden gezet om te voorkomen dat we straks niet hard tegen een muur aanlopen. Dat we niet weer, ik durf wel 'een trauma' te zeggen, oplopen zoals bij fosfaat is gebeurd', zegt Schouten in een interview met Nieuwe Oogst. Daarbij grijpt de bewindsvrouw terug op de gevolgen die de fosfaatwetgeving heeft gehad voor veel melkveehouders.

Volgens de minister waren destijds de opties om boeren meer tijd te gunnen uitgeput. 'We moeten nu tijdig maatregelen nemen om niet weer in zo'n situatie te komen.'


Geen tijd

Binnenkort behandelt de Eerste Kamer haar wetsvoorstel. Sommige partijen streven naar aanpassingen die tijd vergen. Tijd die er volgens Schouten niet is.

De minister gaat met alle boerenorganisaties in gesprek over de uitvoering van haar wetsvoorstel. 'We moeten samen de goede keuzes maken. Dat er wat gaat gebeuren staat vast. En dat kun je dan maar beter met elkaar bedenken dan dat het voor je wordt bedacht.'


LNV-budget verdubbeld

Schouten trad in 2017 aan als eerste landbouwminister sinds lange tijd. Volgens haar is het belang van een landbouwministerie bewezen tijdens deze kabinetsperiode. Dat het LNV-budget in 3,5 jaar is verdubbeld, bewijst volgens haar dat de politiek bereid is boeren te ondersteunen in de transitie naar een emissiearme landbouw.

De Tweede Kamer droeg de minister onlangs op om tot een breedgedragen landbouwakkoord te komen. De eerste verkennende stappen zijn daarvoor gezet. Het akkoord kan volgens de minister van invloed zijn op de landbouwparagraaf in een nieuw regeerakkoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer