Vragen+Friesland+over+%27ineens+meer+stikstofgevoelige+natuur%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vragen Friesland over 'ineens meer stikstofgevoelige natuur'

De Statenfracties van CDA, VVD, Forum voor Democratie en de Groep Goudzwaard in de provincie Fryslân hebben Statenvragen gesteld over het 'bijplussen' van stikstofgevoelige natuur. Ze willen onder meer weten of de weergave op kaarten uit het meest recente AERIUS-model klopt.

Mocht het kloppen, dan is dit volgens deze partijen in de in november aangenomen motie 'Pauzeren uitbreiding Natura 2000-gebieden'. De partijen willen ook een toelichting op het verloop van het proces. 'Wie is wanneer bevoegd voor het bijplussen (aanpassen) van stikstofgevoelige natuur? En hoe kunnen belanghebbenden bezwaar en beroep aantekenen?', willen de partijen weten.

In het AERIUS-model zijn er recentelijk opeens ‘zoekgebieden’ opgenomen. 'Onduidelijk is wat de juridische status daarvan is en waar men in deze zoekgebieden naar op zoek is', schrijven de partijen in een gezamenlijke persverklaring. 'Verder is onduidelijk hoe het proces is verlopen om te komen tot deze zoekgebieden en hoe ze in het AERIUS-model terecht zijn gekomen.'


Zoekgebieden verwijderen

Tot slot willen de partijen van de Gedupeerde Staten van provincie Fryslân weten of de provincie bereid is de bijgepluste stikstofgevoelige natuur binnen de N2000-gebieden en de zoekgebieden te verwijderen uit het AERIUS-model.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer