Weerstand+tegen+handelsdeal+Mercosur+groeit+in+EU
Nieuws
© Europese Unie 2020

Weerstand tegen handelsdeal Mercosur groeit in EU

Meer EU-lidstaten staan 'zeer sceptisch' tegenover de handelsdeal Mercosur. Reden is de aanhoudende ontbossing ten behoeve van de landbouw in Brazilië.

De handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur zal op korte termijn niet worden geratificeerd, zei de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner tegen de politieke website Politico.eu. Afgelopen weekeinde tijdens de EU-landbouwraad concludeerde de Duitse bewindsvrouw dat haar collega landbouwministers 'zeer sceptisch' staan tegenover de overeenkomst met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay.


'Als we zien dat regenwouden worden gekapt, zoals in Brazilië om snel akkerland te krijgen waarop voer en voedsel zeer goedkoop wordt verbouwd op een manier die schadelijk is voor het milieu, dat vervolgens op onze markt komt en waarmee onze boeren niet kunnen concurreren, dan is dit een verstoring van de concurrentie. Vooral omdat wij strengere regels hebben.'


Tweede Kamer tegen

In Nederland stemde in juni van dit jaar de Tweede Kamer het handelsverdrag Mercosur weg. Een motie van de PvdD werd breed gesteund door GroenLinks, CU, PVV, FvD, SP, Denk en de Groep Krol/Van Kooten-Arissen.

Heet hangijzer voor de Nederlandse partijen is dat de EU met dit handelsverdrag geen drukmiddel heeft om de Zuid-Amerikaanse landen te dwingen tot duurzame productiemethodes. Daardoor zijn er zorgen over de concurrentiepositie van de Europese boeren en de bescherming van milieu en het regenwoud in Zuid-Amerika. In het verdrag zijn daarover geen afdwingbare afspraken gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer