Betere rekenregels nodig voor variabele pootafstand

Een variabele pootafstand bij de teelt van pootgoed vraagt om betere rekenregels. Dat blijkt uit ervaringen van telers binnen het project Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL).

Betere+rekenregels+nodig+voor+variabele+pootafstand
© Han Reindsen

NPPL en Wageningen University & Research (WUR) hebben vooral ervaring met het variëren van pootafstand in met name consumptieaardappelen. Hiervoor zijn regenregels beschikbaar voor het optimaal variëren van de pootafstand op basis van lutum- of organische stofgehalte.

Het effect van variabel poten van pootgoed kwam vorig jaar niet uit de verf. 'Het telen van pootgoed is een heel andere teelt met andere doelstellingen. Het gaat niet alleen om de totale opbrengst, maar ook om een goede maatsortering. Telers streven naar de wat kleinere, meer salderende maten 28-50', zegt WUR-onderzoeker Johan Booij.


Geen meerwaarde

Maatschap Claassen in Vierhuizen teelt op het 250 hectare grote bedrijf zo'n 90 hectare pootgoed. De lichte tot zware Groningse zwavelgrond leent zich goed voor variabel poten. De akkerbouwer krijgt begeleiding van precisielandbouwonderzoeker Booij. Vorig jaar leverde het variabel poten geen meerwaarde op, geeft Anselm Claassen toe op de website van NPPL.

In 2020 zijn op een pootgoedperceel vier werkgangen aangelegd met verschillende pootafstanden: 12, 14, 16 en 18 centimeter. Hoe hoger de opbrengstpotentie van de bodem, hoe nauwer er werd gepoot. Meer stengels per meter kan meer knollen opleveren in duurdere pootgoedmaten. 'Vanwege een vertraagde beginontwikkeling van het pootgoed en minder goede aansluiting van de grond, zagen we dat dit jaar niet terug', zegt Booij.

Rondom deelname van Claassen aan het NPPL-project is een studiegroep georganiseerd. Momenteel zijn er vijf andere pootgoedtelers in Groningen, waar ook demovelden liggen met variabel poten. Alle zes telers zagen op perceelgedeelten met een hoge opbrengstpotentie een verlate opkomst van pootgoed.


Bruikbare rekenregels

In samenwerking met Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is er vorig ook een proef met variabel poten van pootgoed uitgevoerd. In deze proef was het effect veel minder sterk dan verwacht. Dit jaar wordt de proef, met verbeteringen in de opzet, herhaald. Dit moet zorgen voor bruikbare rekenregels met meer onderbouwing van geschikte pootafstanden van pootgoed.

Op percelen van de telers in de Groningse studieclub worden in 2021 ook weer demovelden met variabel poten van pootgoed aangelegd. 'De telers zijn enthousiast om weer mee te doen met de proeven', zegt Booij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer