Groningse+subsidie+voor+groenere+pootgoedteelt
Nieuws
© Han Reindsen

Groningse subsidie voor groenere pootgoedteelt

Stichting The Potato Valley krijgt voor de komende twee jaar 100.000 euro subsidie van provincie Groningen.

Binnen de stichting werken akkerbouwers, toeleveranciers, onderwijs, onderzoekers en de overheid samen aan de toekomst van de pootaardappelteelt in Noord-Groningen en Friesland. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van een economisch vitale kringlooplandbouw in Noord-Groningen. Dat gebeurt door kennis te vergaren, bijvoorbeeld over groene alternatieven voor bemesten en die kennis ook te delen binnen de sector. Het subsidiebedrag wordt verdeeld over 2021 en 2022.

De komende jaren werkt The Potato Valley aan kennis over de pootaardappel die minder bestrijdingsmiddelen nodig heeft om op een gezonde manier te groeien. Daarom wordt er onder meer onderzoek gedaan naar groene alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen en naar een biodiversiteit die functioneel is voor de pootaardappelteelt.


Verzilting van de grond

Dat sluit volgens provincie Groningen goed aan op een versterkte inzet op een meer natuurinclusieve teelt. Ook is er de komende jaren aandacht voor de verzilting van de grond op de teeltbedrijven in het noorden van de provincie en de krapte op de arbeidsmarkt waar ook de pootgoedsector mogelijk mee te maken krijgt. In Groningen en Friesland is de pootaardappelteelt een belangrijke economische sector. De sector biedt direct en indirect werk aan 5.500 mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer