Waspeen rooien in de sneeuw

Loonbedrijf Hoogland uit Burgerbrug oogst deze week waspeen in de sneeuw. De kwaliteit is volgens Gustaaf Hoogland prima, want de peen is ingepakt onder een dikke laag stro. 'In oktober komt de eerste laag stro erop van 20 ton. Een maand later gaat het plastic eroverheen en dan weer 22 ton stro. Dus ze liggen er echt goed onder.'

Begin april heeft Hoogland 8,3 miljoen wortels per hectare gezaaid. De opbrengst is nu 150 ton per hectare. De Noord-Hollandse ondernemer oogst nu omdat er vraag naar is. 'Het rooien gaat prima onder de stro vandaan. En nu heb je verse peen', zegt hij.

De medewerkers van Hoogland verwijderen de strolaag van de te oogsten bedden peen met een ladewagen. Voor de rooimachine veegt een borstelmachine zoveel mogelijk overgebleven stroresten weg. 'Je kunt aan het rooien zien dat de peen geen last heeft van de kou. We zien helemaal geen vorstschade.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer