Fiberglass kasdek kan storm trotseren

Terwijl het team van Piet Bom Innovations veel belangstellenden in hun stand op de GreenTech in de RAI Amsterdam ontvangt, zijn tientallen telers in het land nog druk doende met het opruimen van glas en schadeherstel als gevolg van de recente stormbuien die Nederland troffen.

Fiberglass+kasdek+kan+storm+trotseren
© Piet Bom Innovations

Het innovatieve kasdek van fiberglass dat Bom op de beursvloer toont, kan weleens een belangrijk wapen worden in de strijd tegen de elementen. Niet alleen hagel beschadigde afgelopen tijd kassen en gewas. Ook harde rukwinden, die een zodanig drukverschil creëerden dat ruiten spontaan uit hun sponning werden gedrukt.

Woordvoerder René van Winden: 'De uitzettingscoëfficiënten van staal, aluminium en glas verschillen dusdanig dat de traditionele constructie van kassen niet ideaal verloopt. Via rubbers moet onderlinge beweging worden opgevangen, door temperatuurverschillen en bij storm. Dit maakt dat kassen kwetsbaar zijn, zie het weer van de afgelopen weken.'

Vervanger van aluminium

De uitzetting van fiberglass is daarentegen vrijwel gelijk aan dat van glas. Hierdoor kunnen ruiten strakker in de sponning worden gezet dan nu het geval is. De met glasvezel versterkte kunststof is de beoogde vervanger van aluminium. Een ander groot voordeel is de forse CO2-reductie (-80 procent) in het productieproces.

Daarnaast ontbreekt een koudebrug bij de horizontale profielen, zoals goot, nok en roede. Daarmee voorkomt fiber hardnekkige en nadelige condensvorming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer