Omzetgroei bij Voergroep Zuid

Voergroep Zuid heeft in 2020 bijna 10 procent meer omzet geboekt dan het jaar ervoor. Ondanks de krimpende afzetmarkt en het feit dat de firma de jaren ervoor dalende omzetcijfers liet zien.

Omzetgroei+bij+Voergroep+Zuid
© Fotografie Twan Wiermans

Het mengvoerbedrijf leverde in 2020 747.000 ton voeders en grondstoffen af, in 2019 lag dat nog op 680.873 ton. De volumegroei wordt veroorzaakt door weinig klantverlies en het aantrekken van nieuwe klanten. Extra loonproductie voor derden droeg eveneens bij aan de omzetstijging. Daarentegen zijn de inspanningen voor Mijnvoer.nl qua tonnen gehalveerd ten opzichte van 2019.

Ondanks de lastige omstandigheden die ook covid-19 met zich meebracht, liet Voergroep Zuid dus groei zien. 'Als vitale sector kon onze voerproductie gelukkig altijd doorgaan en nam de vraag naar voer van onze coöperatie toe', vertelt Antoine van Loon, interim-directeur voer en grondstoffen bij Voergroep Zuid. 'In combinatie met een goede inkooppositie en een actieve buitendienst met een groeiend kennisniveau is afgelopen jaar 2,5 procent meer varkensvoer verkocht dan in 2019.'


Saneringsregeling

Door de saneringsregeling varkenshouderijen had Voergroep Zuid in het vierde kwartaal een afzetdaling verwacht. Maar dat bleek niet het geval. De overheid had meer tijd nodig om de saneringsvoorstellen te beoordelen, waardoor deelnemende bedrijven langer voer hebben aangekocht. Ook zijn vleesvarkens in de laatste maanden van 2020 wat zwaarder gemaakt omdat er minder werd geslacht vanwege covid-19 en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland.


2021 wordt voor de mengvoerbranche een uitdagend jaar. De effecten van de saneringsregeling zullen volop zichtbaar worden en de ontwikkeling van vaste ketens onder druk van afnemers neemt toe. Van Loon: 'Natuurlijk hebben wij ook zorgen over de effecten op de opbrengstprijzen van onder meer covid-19, het stikstofbeleid en varkenspest. Zeker nu deze ontwikkelingen samenvallen met een stijging van voerprijzen door oplopende grondstofprijzen.'

Voergroep Zuid is met name actief in de regio's Brabant, Limburg en België. De voeromzet piekte in 2016. Toen zette het bedrijf met het hoofdkantoor in het Brabantse Deurne 802.272 ton diervoeders en grondstoffen om. In 2017 daalde dat naar 788.268 ton, in 2018 naar 736.105 ton en in 2019 naar 680.873 ton. De 10 procent productiestijging in 2020 is volgens Van Loon het resultaat van een volledige focus op de markt. 'Na de fusie en het samenvoegen van organisaties en teams, hebben we nu weer vol de aandacht op de markt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer