Minder omzet, beter fundament voor Voergroep Zuid

Coöperatie Voergroep Zuid kijkt terug op een jaar waarin de fundamenten van de onderneming zijn versterkt maar waarvan de effecten nog niet direct zichtbaar zijn in de resultaten, stelt de coöperatie. Wel ligt de solvabiliteit fors hoger.

Minder+omzet%2C+beter+fundament+voor+Voergroep+Zuid
© Voergroep Zuid

De geconsolideerde netto-omzet daalde van 235,9 miljoen naar 213,0 miljoen euro, met name door lagere verkoopprijzen bij de divisie Voer & Grondstoffen. Daarnaast droeg ook de consolidatie van de drukkerij-activiteiten bij aan de daling ( 1,7 miljoen euro).

Dat het bedrijfsresultaat stabiel bleef op 1,2 miljoen euro, ondanks de lastige marktomstandigheden, is het gevolg van een hogere brutomarge.

De financiële positie van Voergroep Zuid is verder verbeterd en is gezond, zo stelt de coöperatie. De solvabiliteit, groepsvermogen uitgedrukt als percentage van het balanstotaal, steeg van 60 procent eind 2017 naar 73 procent eind 2018. Voor 2019 verwacht Voergroep Zuid per saldo een iets lager resultaat voor belastingen dan in 2018.

Beter in geiten en pluimvee

Voergroep Zuid wist haar marktpositie in de sectoren pluimvee en geiten te versterken door een positieve klantenbalans. In de sectoren varkens en rundvee was de klantenbalans stabiel.

In 2018 is elke productielocatie afgestemd op bepaalde diersoorten zodat volgens de coöperatie gespecialiseerd, op maat gemaakt voer geproduceerd kan worden.

Zo is de productie van alle zeugen- en biggenvoeders op de productielocatie in Helmond geconcentreerd, en worden in de fabriek in Oirschot uitsluitend voeders voor herkauwers en op een aparte lijn VLOG-voer geproduceerd. In Weert maakt de voerfabrikant legpluimvee- en (vlees)varkensvoeders.

Bereikbaarheid drukt retail

Ook de businessunit financiële dienstverlening (Zuiderhuis) liet een forse stijging van het resultaat zien, maar bij retail was het resultaat fors lager dan verwacht als gevolg van een tijdelijk slechte bereikbaarheid van drie van de negen winkels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer