JCB+introduceert+slimme+minishovel
Nieuws
© JCB

JCB introduceert slimme minishovel

De Britse machinefabrikant JCB heeft op een onlinepersconferentie diverse nieuwe machines geïntroduceerd. Meest in het oog springend is een slimme minishovel die twee keer zo sterk is als het huidige model.

De JCB 403 Plus heeft dezelfde afmetingen als de JCB403 Smart Power, maar is met 50 pk twee keer zo sterk. De hydrauliekopbrengst van de tandwielpomp is 60 liter per minuut voor het sturen, de hefarm en het externe ventiel. De minishovel krijgt slimme techniek aan boord. Zo is er een Autostopsysteem geïnstalleerd waarmee de motor automatisch afslaat wanneer deze langere tijd stationair staat de draaien. Dit moet diesel besparen.

Ook nieuw is dat de shovel voor de veiligheid en het onderhoud constant verbonden is met JCB Livelink-telemetrie, zodat storingen, positie en status altijd op afstand zijn uit te lezen. De minishovel is ook snel, want behalve een 20 kilometer per uur hydrostaat is er ook een versie te krijgen die 30 kilometer per uur kan rijden. De standaarduitvoering kan 2,6 meter hoog heffen en de verlengde giek tilt een lading 2,8 meter hoog.


Snelle wiellader

Opvallend is de uitbreiding van het gamma telescopische wielladers met het topmodel TM420S. Dit segment blijft bij veel fabrikanten beperkt of is zelfs afwezig. De TM420S heeft een Stage V-motor met een vermogen van 173 pk. Dat is 23 pk meer dan het voormalig sterkste model. De nieuwe 4,8 liter JCB Dieselmax-motor beschikt ook over het automatische Autostop-systeem. De TM420S tilt maximaal 4,1 ton en kan 5,45 meter hoog heffen.

Bijzonder is dat de JCB is voorzien van een achttrapspowershiftbak en maar liefst 50 kilometer per uur kan rijden. Dat is snel voor een wiellader. 40 kilometer per uur op gereduceerd toerental is ook mogelijk. Voor maximale trekkracht is de koppelomvormer in alle versnellingen te vergrendelen. De cabine kreeg een voorruit uit één geheel en standaard een achteruitrijcamera. Handig detail is de geheugenstand van de stuurkolom om na het in- en uitstappen terug te gaan in de ingestelde positie van de chauffeur. Ook zijn de ledwerklampen voorzien van een 'comming home' stand.


De TM420S heeft 173 pk aan boord en een topsnelheid van 50 kilometer per uur.
De TM420S heeft 173 pk aan boord en een topsnelheid van 50 kilometer per uur. © JCB

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer