Eurofins%3A+veel+zandgronden+te+zuur
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Eurofins: veel zandgronden te zuur

Meer dan 30 procent van de Nederlandse zandgronden heeft een zuurtegraad (pH) die onder de streefwaarde ligt. Dit blijkt uit een recente inventarisatie van Eurofins Agro in drie teelten: mais, grasland en consumptieaardappelen. Een te lage pH gaat ten koste van de gewasopbrengst.

Eurofins Agro inventariseerde onlangs de pH van zandgrond en bracht dit in kaart. De streefwaarde voor de pH op zandgrond is afhankelijk van de grondsoort. Niet alle zand is zand. Een vuistregel is dat de pH boven de 5 moet zitten. Uit onderzoek met aardappelen blijkt een relatie tussen pH en opbrengst. Ook andere gewassen, zoals snijmais en gras, laten een vergelijkbare relatie zien.

Een te lage pH is niet nodig, stelt Eurofins Agro. Met een onderhoudsbekalking is deze vrij eenvoudig omhoog te brengen. Een lage pH heeft effect op de beschikbaarheid van bijvoorbeeld silicium. Dit element is relevant omdat het een rol speelt bij droogtestress en bij de weerbaarheid van het gewas.


Natuurlijke bekalking

De bemesting van de percelen met dierlijke mest en met kunstmest heeft een verzurende werking op de bodem. De pH daalt daardoor geleidelijk. Het is daarom belangrijk om aanvullend op een bemesting regelmatig een bekalking uit te voeren. Op kleigronden, vooral op jonge kleigronden, is veel koolzure kalk aanwezig. De koolzure kalk verweert langzaam en zorgt voor natuurlijke bekalking van de gronden. Hierdoor zie je vaak dat de pH op kleigronden hoog is en hoog blijft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer