Boeren+demonstreren+in+Dokkum+tegen+waddenplannen
Nieuws
© Marcel van Kammen

Boeren demonstreren in Dokkum tegen waddenplannen

Boeren rond Dokkum demonstreren maandagochtend bij het gemeentehuis in Dokkum tegen de ondertekening van de intentieverklaring Waddenagenda 2050.

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân stemde donderdag in met een motie om de intentieverklaring niet te ondertekenen. Volgens de agrarisch ondernemers legt het college de motie naast zich neer en zal het woensdag tijdens het onlinecongres over de Waddenagenda 2050 de verklaring wel ondertekenen. Ze overhandigen daarom een petitie aan het gemeentebestuur.

Het Samenwerkingsverband Landbouw Kustberoep doet daarin een dringend beroep op de gemeenteraad om, desnoods via een motie van wantrouwen, burgemeester en wethouders alsnog op andere gedachten te brengen.


Verzilting

Volgens de protesterende boeren leiden de plannen in de Waddenagenda 2050 tot verzilting, doordat de huidige buffer, de buitendijkse landen, wordt opgeheven. Dat gaat ten koste van de voorraad zoetwater.

'Het gouden gebied dat de gemeente Noardeast-Fryslân is, met wereldwijd aanzien met betrekking tot pootaardappelen, kan niet op het spel worden gezet met vaag omschreven, niet onderbouwde en mogelijke schadelijke gevolgen van wensnatuur. Dat zal niet alleen de zeer vitale agrarische sector overschaduwen, maar ook de regionale economie', schrijven de boeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer