Voor het eerst een plusje voor de melkprijs

Het lijkt erop dat er een eind is gekomen aan de daling van de melkprijzen sinds februari, als gevolg van de coronacrisis. In juni stegen de melkprijzen gemiddeld 0,04 euro per 100 kilo standaardmelk ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de LTO Internationale melkprijsvergelijking van juni.

Voor+het+eerst+een+plusje+voor+de+melkprijs
© Twan Wiermans

Een minimale stijging van de gemiddelde melkprijs in juni is een trendbreuk met de afgelopen maanden. Sinds februari daalde de gemiddelde melkprijs als gevolg van de coronacrisis. Zuivelanalisten houden echter nog wel een slag om de arm: 0,04 euro per 100 kilo standaardmelk is heel minimaal. Het is bovendien niet ongebruikelijk dat de melkprijzen na het voorjaar aantrekken als de melkproductie wat minder wordt.

De gemiddelde melkprijs lag in juni 1,26 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is 3,7 procent lager.
Versoepeling lockdowns

De marktsituatie is iets verbeterd, zien de marktdeskundigen. Het gaat weer wat beter met het zogenoemde out-of-homesegment nu de lockdowns als gevolg van corona zijn versoepeld. Consumenten kunnen weer buiten de deur eten.

De verwachting is dat de gemiddelde melkprijs de komende maanden verder gaat stijgen. FrieslandCampina heeft zowel voor juli als augustus prijsverhogingen van respectievelijk 0,50 en 1 euro aangekondigd. Ook de melkprijzen van Lactalis en Savenica zullen iets stijgen. De prijzen van DMK in juli en Saputo Dairy UK tot en met augustus blijven ongewijzigd, is aangekondigd. Arla heeft een prijsverlaging doorgevoerd voor juli met 0,80 euro. In augustus zal de prijs van Arla niet wijzigen.


Grootste stijging in Ierland

In juni stegen de melkprijzen van de Ierse ondernemingen het hardst. Bij Dairygold kwam er 0,80 euro bij en bij Glanbia zelfs 1,50 euro. Het Duitse DMK behoort met een verlaging van 1,50 euro tot de grootste dalers. Bij Lactalis in Frankrijk ging er 1,10 euro af en bij het Duitse Hochwald 1 euro.

De prijs van Arla bleef in juni gelijk. Dat kwam doordat er tegelijkertijd een prijsverlaging van 1 euro en een bonus van 1 euro werd ingevoerd voor het klimaatcheckprogramma. Het doel van dit programma is om de broeikasgasemissies te verminderen. Bijna alle melkveehouders van Arla laten deze klimaatcheck uitvoeren via het invullen van een digitale rekentool.


Bijzondere situatie VS

In de Verenigde Staten is er ook iets bijzonders aan de hand. Nog nooit steeg de prijs van klasse III-melk in een maand zo sterk. In juni kwam er 73 procent bij op de prijs. Die steeg naar omgerekend 46,09 euro.

Fonterra in Nieuw-Zeeland heeft deze maand de melkprijsverwachting voor het seizoen 2019/2020 bijgesteld. De verwachting werd verlaagd met omgerekend 0,20 euro per 100 kilo standaardmelk. Eind september wordt bij de publicatie van de jaarresultaten de definitieve prijs bekendgemaakt. Het nieuwe seizoen (2020/2021) is voor Fonterra in juni begonnen. De melkprijsverwachting voor dit seizoen is verhoogd met omgerekend 1,10 euro.


Laagste prijs

Binnen de Europese Unie waren de melkprijzen in juni met 28,73 euro het laagst bij het Belgische Milcobel. Het is interessant om het komende jaar de melkprijzen van dit concern te volgen. De top van het bedrijf heeft een reorganisatie aangekondigd om kosten te besparen. Er is onvrede over de Milcobel-melkprijs die al langer achterblijft bij die van de concurrentie. Een deel van het bestuur en de vorige CEO werd daarom de laan uitgestuurd.

De Nieuwe CEO, Nils van Dam, heeft een kostenbesparing van 10 procent aangekondigd. Het nieuwe beleid moeten vanaf 2021 zijn vruchten afwerpen.


Buiten de Europese Unie scoorde het Britse Saputo Dairy UK nog lager met een melkprijs in juni van 28,25 euro.

Traditioneel betalen het Zwitserse Emmi en het Italiaanse Granarolo hoge prijzen uit. In juni was dat respectievelijk 51,80 en 37,87 euro.


Melkproductie stijgt

In Nederland nam in juni de melkaanvoer voor de elfde maand op rij toe. In juni steeg de melkproductie met 1 procent. Het groeitempo lag in de maanden mei en juni wel lager dan de negen maanden ervoor.

In de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, ziet het beeld er iets anders uit. In mei daalde de EU-melkproductie. De stagnatie van de melkproductie was in april al te zien, toen er nog maar een heel klein plusje in zat. De melkaanvoer steeg in Ierland, Nederland en Polen. In Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk daalde de melkproductie juist.

Nieuw-Zeeland noteerde in mei voor het eerst in ruim een half jaar een stijging met 4 procent. In Australië steeg de productie met 5 procent. De melkaanvoer in Argentinië steeg met 11 procent en in Uruguay met 7 procent. In de Verenigde Staten daalde de aanvoer 1 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer