Tim+Moerman%3A+%27Project+Boer+en+Zorg+goed+voor+ouderen+en+boeren%27
Nieuws
© Videostill

Tim Moerman: 'Project Boer en Zorg goed voor ouderen en boeren'

Boer en Zorg heeft dinsdagavond de innovatiewedstrijd Rabo Food Forward West-Brabant en Zeeland gewonnen. De initiatiefnemers willen bewoners van Zeeuwse zorginstellingen een gezond diner bezorgen dat is gemaakt van verse streekproducten van lokale telers.

Dit is een initiatief van de biologisch-dynamische boer Tim Moerman in Oostkapelle, kok Hans Everse, streekproductenmakelaar Jeroen de Vries en Marijn van Son van Food Delta Zeeland. 'Het is goed voor de ouderen en voor de boeren', aldus Moerman. 'We willen de hele keten samenbrengen in één organisatie. Met zijn allen delen we ook de opbrengst.'

Om draagvlak te vinden bij zorginstellingen start Boer en Zorg met een foodtruck. 'In de volgende fase willen we dit langzaam uitrollen en op een meer reguliere basis gaan uitvoeren. Ons doel is dat er in keukens in de regio voor alle bewoners van zorgorganisaties dagelijks verse, lokale maaltijden worden gekookt. Mogelijk kunnen we dit in een later stadium uitbreiden naar onderwijsinstellingen.'


Regionale samenwerking

De vakjury koos unaniem voor Boer en Zorg. 'Om verschillende redenen', zegt jurylid Kathleen Goense, directeur van ZLTO. Het idee is concreet, er zit een goed verdienmodel achter, het is opschaalbaar en het heeft een duidelijk stappenplan. Daarnaast zag de jury potentieel voor regionale samenwerking.' De initiatiefnemers hebben een geldbedrag ontvangen van 2.000 euro waarmee ze het initiatief verder kunnen uitrollen.

We willen de hele keten samenbrengen in één organisatie

Tim Moerman, biologisch-dynamische boer in Oostkapelle

In totaal streden vier initiatieven voor de prijs. Naast Boer en Zorg waren dat ZVL Friet van Denis Steijaert en zijn drie zonen, die hun eigen fritesaardappelen verwerken en afzetten, Goed Boeren geeft Energie van Peter van der Avoird die energie vanuit zijn aardbeienkas wil leveren aan de omgeving en de Regionale Schijf van Vijf, een samenwerkingsverband dat werkt aan de opbouw van een netwerk van boerderijwinkels.

Drie deelnemers zijn lid van ZLTO. Goense: 'Ik ben trots dat drie van onze leden tot de finalisten behoren. Dat geeft wel aan dat onze leden ondernemende agrariërs zijn.' Het Rabobankevenement is bedoeld om nieuwe, duurzame en rendabele voedselconcepten van ondernemers tot stand te brengen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer