Stikstofgate
Column
© Henk Bouwman

Stikstofgate

De onderzoeksresultaten van de verschillende instanties in de stikstofaffaire scheppen nog weinig duidelijkheid, maar toch wordt er nieuw beleid ingezet alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Normaal gesproken zijn politici meesters in het vooruitschuiven van uitdagende problemen. Waarom nu niet? Zijn het de komende verkiezingen, geldingsdrang, onbekwaamheid, arrogantie of een mengeling?

Feiten zijn wel dat de Natura 2000-gebieden de afgelopen jaren behoorlijk zijn veranderd en dat hun stikstofopname is verminderd. De biodiversiteit moet in deze gebieden toenemen en dat gaat ook gebeuren als we allemaal minder schadelijke stoffen gaan uitstoten en dat gaat over meer dan alleen stikstof.

Stel dat we de agrarische sectoren die negatief bijdragen zouden sluiten (of halveren, zoals D66 wil) dan zal de buitenlandse stikstof relatief gezien nog meer toenemen. Je zou er stikstofextremist van worden en die kant moeten we niet op.

De natuur is vele malen sterker dan de mensheid en niet zomaar te reguleren

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Ik stel voor dat we even niet luisteren naar Europa en dat we onze Natura 2000-gebieden vol zetten met stikstofliefhebbende bomen. Eiken, elzen, wilgen, essen, beuken en dergelijke Ja precies, bomen die hier al waren lang voor de mensheid kwam. Zij zuiveren de lucht duizendmaal beter dan een heideveld.

Die heidevelden komen weer terug als deze natuur haar schoonmaakwerk heeft gedaan en de wereldeconomie eindelijk eens wat meer circulair gaat produceren. De natuur is vele malen sterker dan de mensheid en niet zomaar te reguleren.

Natuurlijk moeten we onze productiewijzen milieuvriendelijker maken. Laten we een voorbeeld zijn voor onze buitenlandse collega's zoals we dat al jaren zijn. Het cradle-to-cradledenken (duurzaam ondernemen) is geen straf, wel een uitdaging en ook een verdienmodel.

Onze natuur verdient veel meer respect van die zogenaamde Europese natuurliefhebbers. 'Ga toch fietsen', zou ik tegen deze dwangmatige ambtelijke regelkliek willen zeggen. Kom eens achter die computer vandaan.'

De afgelopen jaren hebben mijn vrouw en ik het Pieterpad bewandeld en overal genoten van het schitterende natuurschoon dat Nederland te bieden heeft. Dat natuurschoon heeft de zure regen van de jaren tachtig getrotseerd, overwonnen en tiert welig.

Natuur-Europese regelneven 1-0.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer