Ga+bomen+planten%2C+politieke+stoelwarmhouders
Column
© Henk Bouwman

Ga bomen planten, politieke stoelwarmhouders

Eigenlijk willen we allemaal dat het klimaat stabiel blijft en het broeikaseffect de aarde niet onbewoonbaar maakt. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor ons nageslacht. Er is dus werk aan de winkel, want financiële en politieke belangen werken dat op alle fronten tegen.

De ontbossing gaat steeds sneller. Er komt weliswaar land vrij voor de voedselvoorziening, maar bossen worden ook gekapt voor biomassacentrales. 11 miljard euro subsidie hebben honderden van deze centrales in Nederland al opgeslokt en het klimaat wordt er alleen maar slechter van.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om de oplossing te zien. Koolstof moet je vastleggen en juist niet verbranden, want daarmee wordt het broeikaseffect alleen maar versterkt. Daar kun je ingewikkelde verhalen aan ophangen en duizenden onderzoeken naar plegen, maar het blijft de kern van het probleem.

Gelukkig zie je steeds meer wetenschappers en politici met boomaanplant als oplossing komen. Wij boomkwekers en veel anderen wisten dat al jaren, maar het lijkt erop dat het kwartje nu begint te vallen. Beter laat dan nooit.

Gelukkig zie je steeds meer wetenschappers en politici met boomaanplant als oplossing komen

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

CO2-rechten, benzineaccijnzen en vliegtaks: de miljarden euro's gaan allemaal rechtstreeks de staatskas in en vervolgens strooit ons kabinet met wat milieusubsidies die weinig zoden aan de dijk zetten. Nederland loopt op het gebied van energietransitie erg achter.

Ga nu eens gauw bomen aanplanten, stelletje politieke stoelwarmhouders. Zeg niet tegen boeren: 'We willen de veestapel halveren', maar ga samen om de tafel zitten en zoeken naar echte oplossingen. Ik zie een nieuw verdienmodel. Van mensen in de gordijnen jagen is nog nooit iemand beter geworden. Bomen en planten zet je niet alleen in het buitengebied, maar juist op plekken waar wordt gewoond. In steden, op daken aan muren en dergelijke. Steek daar subsidiegeld in en de zorgkosten vliegen omlaag.

Wanneer komen er eens politici die hun simpele boerenverstand gebruiken en zich niet laten beïnvloeden door lobbyisten die alleen op financieel gewin uit zijn?

Kabinet, verkoop je belangen in Schiphol, KLM en ABN Amro. Ga nu eens echt werken aan een gezonder milieu en investeer niet in processen, maar in acties.

'Bomen en groen, we moeten veel meer doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer