GroWplant speelt met wisselend assortiment in op vraag

GroWplant in Bemmel produceert en verhandelt een wisselend assortiment tropische planten. Eigenaar Gerard Willemsen: 'Ik lever nu bijvoorbeeld aloë vera, waarvan de stekken uit Guatemala komen. Volgend jaar kan het anders zijn.'

GroWplant+speelt+met+wisselend+assortiment+in+op+vraag
© Vidiphoto

Willemsen heeft al bijna 40 jaar ervaring in het kweken van groene planten. Na het runnen van diverse bedrijven en samenwerking met een compagnon is hij in 2014 neergestreken in het Gelderse Bemmel. Daar is hij GroWplant begonnen, dat tropische planten opkweekt uit stek en afkweekt na import uit diverse landen, onder andere in Midden-Amerika en Azië.

'Na een huurperiode heb ik de kwekerij begin 2020 gekocht', zegt Willemsen. 'Sinds vorig jaar juli zit mijn zoon Wessel samen met mij in de bv. Ik ben nu 60 en heb nog geen plannen om te stoppen, dus hij heeft ruim de tijd om zich in te werken.'


Coronacrisis

Van de coronacrisis heeft de ondernemer weinig last, omdat 80 procent van zijn producten naar retailbedrijven in heel Europa gaat. 'De import vanuit China is wel moeizaam geweest, toen dat land in lockdown was. Daardoor moesten we een deel van de orders uitstellen. Nu zijn de transportkosten tot wel vijf keer zo hoog als anders, doordat er te weinig containers zijn. Gelukkig speelt dat probleem niet in Midden-Amerika.' Volgens Willemsen durven exporteurs niet in discussie te gaan met retailers om extra kosten door te berekenen. 'Gelukkig heb ik eind vorig jaar veel planten binnen laten komen en kan ik nog even vooruit met mijn voorraad.'

In al die jaren is nog nooit een plantencontainer van mij in quarantaine geplaatst

Gerard Willemsen, eigenaar GroWplant in Bemmel

De kweker heeft al decennialang de Cycas revoluta of valse sagopalm en de sansevieria of vrouwentong in het assortiment. 'Daarnaast houd ik trends in de gaten. Zo'n vier jaar geleden vroeg een bevriende bloemist of ik niet de Monstera deliciosa of gatenplant kon gaan kweken. Met zijn grote groene bladeren zuivert hij de lucht en dat past in de trend naar gezonde producten.' De monstera kweekt Willemsen op vanuit zaad uit Mexico tot volwassen exemplaren in potten van 12 tot 24 centimeter.

Van de Pachypodium lamerei of madagaskarpalm produceert het bedrijf van de broer van Willemsen met zaad uit Madagaskar stekken in potten van 8,5 centimeter. Na tien weken kweekt Willemsen die op tot volwassen exemplaren. 'Door een deel van het jonggoed hier vanuit zaad op te kweken, doe ik aan risicospreiding', zegt de kweker. 'Midden-Amerika heeft nog weleens last van tropische stormen. Daardoor is de levering daarvandaan niet altijd zeker.'


Samenwerking met importeurs

Toch importeert Willemsen ook planten van 1,5 tot 3 jaar oud. Voor de leveringen uit verre landen werkt hij samen met importeurs, die daar thuis zijn, de taal spreken en met kwekersogen naar de producten kunnen kijken. 'Een plant als de sansevieria is al verkoopklaar bij aankomst, maar de olifantspoot en de polyscias komen als stammetje binnen en kweek ik in 5 tot 6 maanden verder op.'

Een deel van het assortiment is niet vast, maar baseert Willemsen op vraag uit de markt. 'Ik lever nu aloë vera, waarvan de stekken uit Guatemala komen, Pachira aquatica of watercacao uit Mexico, Livistona rotundifolia of waaierpalm uit Sri Lanka en succulenten uit Tenerife. Met in Nederland uit zaad opgekweekt jonggoed produceer ik de winterharde Fatsia japonica of vingerplant. En ik kweek alstroemeria als tuinplant. Volgend jaar kan het weer anders zijn.'


Grote groene bladeren van monstera zuiveren lucht.
Grote groene bladeren van monstera zuiveren lucht. © Vidiphoto

Hoewel de ondernemer zijn planten afzet via Plantion en Royal FloraHolland, is hij over de laatste veiling niet te spreken. 'Een systeem als Floriday is een ramp voor kwekers met een breed assortiment, omdat kopers van tevoren bestellingen moeten doen en niet meer spontaan kunnen reageren. En ik vind het ongehoord dat een veiling strengere eisen kan stellen dan Brussel. Importkeuringen nemen tegenwoordig uren in beslag. Zelfs de Plantenziektenkundige Dienst vindt dat het weinig toevoegt. Zeker als je weet dat er van mij in al die jaren nog nooit een container in quarantaine is geplaatst.'


Ziektedruk laag

In de tropische planten is de ziektedruk laag. Insectengaas houdt plagen tegen. In tuinbouwgebied Bergerden zijn de water- en energievoorziening collectief geregeld. 'We hebben een eb- en vloedsysteem om het water te recirculeren en werken met een minimale hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen', zegt Willemsen. Hij is aangesloten bij KANplant, een samenwerkingsverband van twaalf kwekers in de regio Arnhem-Nijmegen. 'We overleggen maandelijks over de handel en werken samen in periodes dat kwekerijen van seizoensproducten niet vol zitten.'


In de toekomst wil Willemsen zijn bedrijf niet uitbreiden, maar wel meer kant-en-klare producten importeren vanuit Midden-Amerika. 'Ze groeien daar in hun natuurlijke habitat. Dat kost de minste energie.'


Groot deel planten bestemd voor export

GroWplant in Bemmel is 3 hectare groot en produceert en verhandelt een paar miljoen planten per jaar. De kwekerij is Global GAP- en Grasp-gecertificeerd. Retailbedrijven zijn de belangrijkste klanten, waarvan in Nederland met name Albert Heijn en Hornbach. 90 procent van de planten is voor andere Europese landen bestemd. Over omzet wil eigenaar Gerard Willemsen geen cijfers geven. Bij GroWplant gebeurt veel werk handmatig, zoals oppotten en inpakken. De kwekerij heeft vier mensen vast in dienst met daarnaast een min of meer vaste ploeg van acht Poolse uitzendkrachten, bij drukte aangevuld met vier tijdelijke medewerkers. Willemsen houdt zich bezig met inkoop, organisatie en planning. Zijn zoon Wessel is verantwoordelijk voor de verkoop. De geïmporteerde planten komen vanuit China in houten containers, die niet recyclebaar zijn. De stalen en demonteerbare containers van een importeur als Vinkaplant zijn dat wel. Met 7,50 euro statiegeld per container neemt dit bedrijf deze terug.
Houten containers uit China zijn niet recyclebaar.
Houten containers uit China zijn niet recyclebaar. © Vidiphoto

Grip op je bedrijf

Ben je bezig met het bedrijf pasklaar te maken voor de toekomst? Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, op hbo+-niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Het programma is gericht op agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf en wil deze ondernemers daarbij ondersteunen. Meer informatie en aanmelden kan bij de LTO Academie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer