Nederlandse+vrouwtjesdraak+verovert+wereld
Nieuws
© Thierry Schut

Nederlandse vrouwtjesdraak verovert wereld

Ruud en Agnes Scheffers kweken vijftien rassen dracaena op 1,4 hectare in het Zuid-Hollandse Honselersdijk. 'Met acht man en een scholier. Als enige in Nederland.'

Sinds 1985 produceren de ondernemers zelf stekken. In het begin stonden de moederplanten in de vollegrond. Na enkele jaren is het bedrijf overgestapt op steenwol. Hierdoor steeg de productie van 375.000 naar 1.500.000 stekken op hetzelfde oppervlak.

Ruud Scheffers: 'Door de tijd zijn we veel spontane mutanten tegengekomen. Hieruit zijn meer dan vijftien eigen rassen geselecteerd, zoals lemon surprise en malaika. Sinds 1995 wordt al onze dracaena verkocht onder het Dragontree-label.'


Rood sap

Dracaena is afgeleid van het Griekse 'drakaina', wat vrouwtjesdraak betekent, legt de teler uit. 'Dit omdat een aantal soorten, zoals cinnabari en draco, rood sap bezitten. Vroeger werd gedacht dat dit drakenbloed was dat draken verloren in hun strijd met olifanten.'

Hun assortiment wordt nu op alle continenten geteeld via kwekers met een productielicentie. De stekken gaan de hele wereld over via een netwerk van distributieagenten. De productie duurt acht tot zestien weken voor potmaat 12 centimeter, een stek zes maanden. De ziektedruk is laag.


Langjarige trend

Na jaren van oplopende belangstelling voor de dracaena is er nu sprake van een langjarige trend, zegt Scheffers: 'Als kamerplant uiteraard, maar je ziet ze ook veelvuldig gebruikt als interieurbeplanting, in groene muren, terraria en plantschalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer