%27Als+je+doorzet%2C+word+je+beloond%27
Ingezonden
© ANP

'Als je doorzet, word je beloond'

De derde versie van de Boerentroonrede, het door de BioAcademy georganiseerd evenement, werd afgelopen week uitgesproken door Jan Dirk en Peter van de Voort uit Lunteren. Hun boodschap: leer vanuit de natuur te werken op je bedrijf en maak het zo klimaatbestendiger, met gezonder vee en smaakvolle voeding.

De natuur krijgt op ons bedrijf steeds meer ruimte. Al 20 jaar gebruiken we geen antibiotica, wormmiddelen en vliegenbestrijdingsmiddelen meer. De mest van onze koeien is vrij van niet-natuurlijke middelen. Mestkevers, roeken en wormen verspreiden de mest in de weide. Ze verbeteren de structuur van de grond en maken die beter bestand tegen extreme regen en droogte.

De planten wortelen dieper en de capillaire werking van de grond is beter. Op De Groote Voort ging de beregeningsinstallatie enkele jaren geleden weg. Niet meer nodig.


Gezonde balans

De grotere biodiversiteit draagt op ons bedrijf bij aan de gezonde balans. Die is terug te vinden in het vee en de kaas van het bedrijf. Als je doorzet, word je beloond. Bij ons is dat in de smaak van de producten.

Wij lezen de gezondheid aan het vee af

Jan Dirk en Peter van de Voort, melkveehouders en makers van Remeker-kaas in Lunteren

Wij lezen de gezondheid aan het vee af. Als je van achteren een koe observeert, kun je vrij gemakkelijk een vorm ontwaren. Een appelvorm betekent dat er een goede penswerking is. Een gezond menu met gras, klavers en kruiden en drinkwater zonder vervuiling droeg bij aan de gezondheid van het vee. De Jersey-koeien produceren een mooi verteerde mest. Dankzij de strorijke mest uit de potstal zijn de emissies van ons bedrijf laag.


Keurmerk

Goed produceren is één, maar je moet het de consument ook vertellen dat kwaliteit je meerwaarde is. Het biologisch keurmerk is goed en biologisch zit in de lift.

Als schaduwzijde daarbij zien we een toename van de concurrentie op prijs die, net als op de reguliere markt, die nu ook de biologische producten in zijn greep krijgt. Grote producenten zitten niet te wachten op meer regels en richtlijnen, terwijl er genoeg kansen zijn om het biologisch keurmerk te verdiepen.


Kruiden vervangen antibiotica

Wij zijn met een 'kruidenman' veertig soorten kruiden in gaan zetten om antibiotica overbodig te maken. We zijn verbaasd over de resultaten, die de natuur zelf levert.

Het rantsoen is volgens ons de sterkste troef. Het meest enthousiast zijn we over vrijwel 100 procent vers gras rantsoen in de weideperiode. Zo simpel. We besparen veel werk en brandstof. De koeien doen alles: ze halen het eten in de wei en brengen de mest zelf op het land. Het resultaat: lage stikstofemissies en koolstofbinding in de bodem.


Uitbreiden

De vraag naar de Remeker-kaas is groter dan wij kunnen leveren. We willen groeien van 90 naar 110 melkkoeien en een tweede locatie voor de opfok van jongvee. Als bedrijf willen we de afzet nog beter in eigen hand houden en zelfvoorzienend worden.

Onze manier van werken geeft meer mooie producten en brengt meer biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, dierenwelzijn en klimaatbestendigheid met zich mee. Een manier van werken die wat ons betreft de toekomst heeft: de samenwerking met de natuur aangaan, zodat ook onze (klein)zoon in het bedrijf kan stappen.


Bewuste keuzes maken

Als consument kan iedereen met de portemonnee bewuste keuzes maken die goed zijn voor klimaat en biodiversiteit en zo de agrarisch ondernemers te ondersteunen die het lef hebben om voor eigenheid en de kracht van de natuur te kiezen.
u De integrale tekst van de Boerentroonrede 2021 is te lezen op BioAcademy.nl.


Jan Dirk en Peter van de Voort
Melkveehouders en makers van Remeker-kaas in Lunteren

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer