Meldpunt voor niet naleven betaaltermijn aan mkb

Een mkb-onderneming die door een groot bedrijf niet binnen de afgesproken betaaltermijn betaald krijgt, kan dit vanaf vandaag anoniem melden bij het tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Meldpunt+voor+niet+naleven+betaaltermijn+aan+mkb
© Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Met het tijdelijk meldpunt wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat inzicht krijgen in het betaalgedrag van grootbedrijven aan mkb-ondernemers en de meldingsbereidheid van benadeelde mkb-ondernemers. De ACM verzamelt daarom op verzoek van staatssecretaris Mona Keijzer één jaar lang meldingen over grootbedrijven die de wettelijke of de afgesproken betaaltermijn overschrijden.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal de uitkomsten na één jaar evalueren om te bepalen of onafhankelijk toezicht wordt ingesteld. Met het meldpunt wil de overheid zicht krijgen op hoe vaak de afgesproken betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het mkb niet wordt nageleefd. Melding maken kan via het onlineformulier op de website van de ACM.


Toezicht op naleving

Afgelopen zomer kondigde Keijzer aan te willen onderzoeken of er toezicht nodig is op de naleving van betaaltermijnen tussen het grootbedrijf en het midden- en kleinbedrijf (mkb). Uit cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat rekeningen steeds later worden betaald in plaats van eerder.

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid werken daarnaast aan een wetswijziging om de maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb te verkorten van 60 naar 30 dagen.

Financiële ademruimte

'Deze crisis raakt iedereen, ongeacht hoe groot je bedrijf is. Het is belangrijk dat we elkaar in deze tijd helpen waar we kunnen. Tijdige betaling geeft de mkb-ondernemer meer financiële ademruimte, een beter zicht op de bedrijfskas en daarmee een grotere kans om de huidige economische crisis door te komen', zegt Keijer.

'Vaak is het moeilijk voor kleinere ondernemers om de naleving van overeengekomen betaaltermijnen zelf af te dwingen', vervolgt de staatssecretaris. 'Bijvoorbeeld omwille van de relatie of financiële afhankelijkheid van het grootbedrijf. Met dit meldpunt zetten we een eerste stap naar onafhankelijk toezicht op de naleving van de betaaltermijnen. En daarmee naar een meer eerlijke economie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer