Nederland leert van Franse aanpak kunstmatige intelligentie

We zijn in Nederland een heel eind met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar we moeten meer investeren in de toepassing ervan, zoals in Frankrijk. Dat stelt Ben Schaap van het Wageningen University & Research.

Nederland+leert+van+Franse+aanpak+kunstmatige+intelligentie
© Wageningen University en Research

Van 25 tot en met 27 januari nemen onderzoekers en bedrijven onder leiding van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat online een kijkje in de digitale Franse keuken. Schaap heeft een sleutelrol op het gebied van landbouw en voeding.

Drie dagen lang gaan zo'n dertig Nederlandse deskundigen in gesprek met Franse collega's en beleidsmakers. Schaap verwacht veel van de kennisuitwisseling: 'De Fransen zijn verder met kunstmatige intelligentie, dus het is interessant om te zien hoe wetenschappers en grote bedrijven het daar doen. Wij hebben op onze beurt ook veel expertise in huis, dus we hopen ook dat er samenwerkingen ontstaan tussen start-ups, bedrijven en onderzoekers.'


Groeifonds

In 2018 maakte de Franse president Emmanuel Macron al 1,5 miljard euro vrij voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, onder meer gebruikt voor het vestigen van nationale expertisecentra. In Nederland moeten de plannen voor een groeifonds van 1 miljard euro nog worden goedgekeurd.

Schaap: 'De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie verloopt in Nederland decentraal bij allerlei organisaties, zoals universiteiten en bedrijven. We weten elkaar goed te vinden, maar het Nederlandse gepolder verloopt trager dan de Franse aanpak van bovenaf. Daardoor zijn ze daar bijvoorbeeld al een stuk verder in het opschalen van start-ups die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie.'


Verticale landbouw

Ook als het gaat om de thema's landbouw en voeding kunnen de Fransen Nederlanders meer leren over gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld in de verticale landbouw. Overigens, benadrukt Schaap, is het niet zo dat we tijdens de missie alleen maar expertise willen ophalen in Frankrijk: we komen ook kennis brengen. Zo is Nederland ver in de ontwikkeling van autonome kassen, waar computermodellen de groeiomstandigheden automatisch optimaliseren.

Tijdens de missie is er ook aandacht voor uitdagingen waar beide landen mee worstelen, zoals het verzamelen van data van boerenbedrijven voor precisielandbouw. Schaap: 'Boeren werken met verschillende systemen waardoor data delen lastig is. Bovendien zijn boeren huiverig om hun gegevens te delen, omdat niet helder is wat er met hun bedrijfsgegevens gebeurt. Dit speelt in beide landen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer