'Regelgeving drijfveer ontwikkeling spuittechniek'

Technologische ontwikkelingen zijn belangrijk bij de bouw van nieuwe veldspuiten. 'Maar regelgeving rond gewasbescherming is doorslaggevend', zegt Jørgen Audenaert van John Deere.

%27Regelgeving+drijfveer+ontwikkeling+spuittechniek%27
© John Deere

Audenaert werkt al bijna 25 jaar als expert spuittechnologie bij landbouwmachinefabrikant John Deere. Op het Europese hoofdkantoor draagt hij al jaren zijn steentje bij aan technologische doorbraken, zoals data verzamelen, kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en pulserende doppen.

De ontwikkelingen in automatisering zijn snel gegaan, constateert de expert. 'De introductie van gps is misschien wel de grootste doorbraak geweest die ik heb gezien. Dat maakte plaatsspecifiek te werk gaan mogelijk', legt Audenaert uit op de website van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).


Selectiever en gerichter

Met gps ontstonden er mogelijkheden om secties af te sluiten of individuele dopafsluiting toe te passen bij het spuiten. Audenaert: 'We zitten nu in een fase van de ontwikkeling waarin gewasbescherming steeds selectiever en gerichter wordt. De focus ligt op de verdeling, dosering en bedekking. Alles optimaal afgestemd op de plaatsspecifieke behoefte in het perceel.'

De wetgeving is een belangrijk drijfveer voor vernieuwing, constateert Audenaert. 'De eisen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nemen vanuit wetgeving, afnemers en publieke opinie fors toe. De maatschappij verlangt die eisen, maar ook de boeren zelf hebben er groot belang bij. Minder middelen brengen kosten omlaag en opbrengstpotentieel kan worden vergroot door minder gewasgroeiremming en effectievere bestrijding.'


Minder eenzijdig

Wat Audenaert betreft mag er door de beleidsmakers wel wat minder eenzijdig naar de striktere regelgeving bij het gebruik van middelen worden gekeken. 'Het belang van de teler mag nooit uit het oog verloren raken. Vooral naar driftbeperking en de optimale bedekking en werking van middelen. Die zaken zijn in mijn ogen niet altijd goed op elkaar afgestemd.'

Audenaert denkt dat pulserende doppen, data verzamelen, sensortechnologie en de ontwikkeling van goede beslissingsalgoritmen belangrijke ontwikkelingen zijn bij spuittechniek in de nabije toekomst. Het detecteren van onkruiden en ziekten biedt met pulserende doppen mogelijkheden tot forse besparingen van gewasbeschermingsmiddelen.


Vergroten capaciteit

Toen Audenaert begin jaren negentig aan de slag ging, stonden spuitmachines er technologisch er nog heel anders voor. 'De focus lag toen op het vergroten van capaciteit. Boerenbedrijven schakelden over van gedragen naar getrokken spuitmachines. Spuitbomen zijn soms wel 45 meter in Nederland.' Dat ze nog breder worden, verwacht de John Deere-expert niet meer.

In de spuittechnologiewereld zijn trends per land verrassend verschillend, zegt Audenaert. 'In Nederland zie je bijvoorbeeld veel grote spuitbomen, in Duitsland vooral grote spuittanks. In Frankrijk lopen ze voorop met hoge spuitsnelheden en in Engeland wordt juist veel in lage volumes gespoten. Wat overal geldt, is dat automatisering met spuitcomputers en elektronica voor een enorme ontwikkeling heeft gezorgd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer