Randstad+heeft+meeste+stoppende+bedrijven
Nieuws
© Koen van Wijk

Randstad heeft meeste stoppende bedrijven

Land- en tuinbouwbedrijven in de Randstad worden relatief vaker beëindigd dan in de rest van het land. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS bracht de geografische spreiding van de krimp van het aantal boerenbedrijven van 2016 tot en met 2018 in kaart. Voor landbouweconoom Cor Pierik (CBS) is het geen verrassing dat de krimp in de Randstad het grootst is. 'Het is op de ingetekende kaart prachtig te zien dat de stoppers zich vooral in de Randstadgemeenten concentreren.'

Van de top 10-krimpgemeenten liggen er acht in Noord- en Zuid-Holland. Rondom Den Haag en Amsterdam zijn relatief de meeste agrarische ondernemers die hun activiteiten hebben gestaakt. Volgens Pierik is daar de ruimtelijke druk ook het grootst.

Verstening

'We komen binnenkort met een analyse van de verstening van Nederland. Wat daarbij opvalt, is een duidelijke correlatie tussen die landkaart en die met de agrarische bedrijfsbeëindigers.'

Sommige van de gestopte bedrijven hebben plaats moeten maken voor de aanleg van infrastructuur, bedrijventerrein en woonwijken, concludeert de landbouweconoom. 'Het is jammer dat we vanwege de vele gemeentelijke herindelingen geen heldere vergelijking met eerdere perioden kunnen maken om een trend te signaleren. Dan zouden er nog scherpere conclusies aan kunnen worden verbonden.'

Schaalvergroting

Voor voorzitter Nico Verduin van LTO Noord regio West maken de cijfers evengoed inzichtelijk welke situatie er zich in de sector afspeelt. 'De schaalvergroting zet door. Dat weten we al langer, maar dit soort cijfers drukt ons toch weer met de neus op de feiten', zegt hij.

'Daar komt bij dat sommige bedrijven wijken voor natuurontwikkeling en recreatie. De dynamiek rondom de grote steden is groot. Ook bedrijfsomvang en eventuele bedrijfsopvolging spelen een rol.'

Koploper

Opvallende koploper is Alphen aan den Rijn waar een krimp van 21 procent werd genoteerd. Verder scoren vooral gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, zoals Hillegom en Noordwijk, hoge krimpcijfers, merkt Verduin op.

'Maar niet al die statistieken hoeven direct even alarmerend te zijn. Ik denk dat Greenport Duin- en Bollenstreek daarin een positieve rol speelt. Door actief te bemiddelen, blijft zoveel mogelijk areaal behouden evenals de vitaliteit van de sector.'

Top 10-gemeenten

Datzelfde geldt voor de top 10-gemeenten Aalsmeer, Uithoorn en Nieuwkoop, waarvoor Greenport Aalsmeer herstructureringsprogramma's heeft opgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer