Vijf vragen over het waarderen van je bedrijf

Bedrijfswaardering komt aan op ruimtelijke ordening. Wat mag je doen? Wat kun je doen? Hoe flexibel is de gemeente? Als er agrarische bedrijven in de buurt zitten, moeten deze rechten beschermd worden. Toch is er best veel mogelijk voor wie creatief denkt en doet.

Vijf+vragen+over+het+waarderen+van+je+bedrijf
© Twan Wiermans

Slim om het bedrijf deels door te zetten?

Dat ligt eraan of je dat jezelf kunt veroorloven. Als je bijvoorbeeld als melkveehouder je fosfaatrechten goed kunt verkopen en de grond kan verhuren, dan hoef je soms je perceel niet eens af.

Bedenk wel wat zoiets over tien jaar met de locatiewaarde doet. Meestal is die plek dan ongeschikt voor landbouw, dat vraagt om een goede vervolgplanning.


Wachten op bouwplannen in de buurt?

Bedrijven waar de gemeente of een waterschap heeft aangeklopt met bouwplannen, hebben soms de neiging om niet meer te investeren. Regelmatig blijken die plannen te wijzigen en dan ben je als bedrijf flink achterop geraakt.

Bij een woonwijk kun je die gok soms wel wagen. Als je kijkt naar risicodragende waardeverhogende bestemmingen, zoals industrie, is dat vermogensbeheer. Daar zit een behoorlijk speculatief karakter aan. Realiseer je dat en wees conservatief als het nodig is. Sommige aanbiedingen zijn te mooi om waar te zijn.

Is elk bedrijf verkoopbaar?

Ja, er is bijna altijd een koper en soms gaat dat buiten de sector om. Er zijn melkveebedrijven die worden verkocht aan fruittelers en dergelijke, zolang de bestemming goed is. Landbouwbouwgerelateerde bedrijven staan niet lang te koop. Ook grote bedrijven van 3 tot 5 miljoen euro worden bijna altijd binnen een jaar verkocht.

Zo laat mogelijk fiscaal afrekenen?

Soms blijven opvolgers nog een tijdje boer, terwijl ze eigenlijk geen boer zijn. Het kan, maar als je zegt 'ik sluit dit hoofdstuk en wil een volgende stap zetten', is het ook wel prettig om een bepaalde vorm van zekerheid te creëren. Dan weet je 'dit geld heb ik te besteden'. Anders blijft zoiets in de lucht hangen.

Waar moet nog meer rekening mee worden gehouden?

Ondanks dat de tijdsdruk ervan af is, is het wel een plusje als je asbestvrij bent. Al hebben kopers in de agrarische wereld hier nooit heel lastig over gedaan. In Brabant geldt nog een extra dimensie: de eisen die aan stalsystemen gesteld worden om emissiearm te worden, zoals nieuwe vloeren.

Op tijd stoppen en een goede keuze maken, maakt ook deel uit van goed ondernemerschap. Bedrijven die advies vragen, hoeven niet morgen in de verkoop. Je kunt ook om tafel om te sparren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer