Vogelgriep+op+groot+Zweeds+legbedrijf
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Vogelgriep op groot Zweeds legbedrijf

Op een Zweeds bedrijf met een half miljoen leghennen is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. De 250.000 hennen in een van de drie gescheiden units zijn geruimd.

Op het leghennen bedrijf in Fliseryd in Zuid-Zweden was op 17 januari sprake van plotselinge hoge sterfte. Uit onderzoek bleek dat de hennen besmet waren met de hoogpathogene H5N5-variant. Alle hennen in de getroffen unit zijn daarop geruimd. De hennen in de andere twee units worden strikt gemonitord.


Het nu gevonden hoogpathogene type wijkt af van dat eerder op pluimveebedrijven in Zweden is aangetroffen. Op 3 januari werd het hoogpathogene H5N8-vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met 85.000 ouderdieren. Dat bedrijf ligt in Blentarp in de zuidelijke punt van Zweden, vlakbij Denemarken. Op 13 januari is in dezelfde regio in Skurup een bedrijf met 2.350 kalkoenen getroffen door het hoog pathogene H5N8-type.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer