Nieuwe+voorzitter+leghennenhouders+ziet+flinke+uitdagingen
Nieuws
© LTO/NOP

Nieuwe voorzitter leghennenhouders ziet flinke uitdagingen

Voor de leghennensector zijn er de komende tijd flink wat uitdagingen, stelt Jacco Wisserhof uit Rhenen. De nieuwe voorzitter van de Kring leghennenhouders LTO/NOP noemt het verdienmodel, fijnstof en vogelgriep als zaken die veel van zijn aandacht zullen vragen.

Een echte pluimveehouder noemt de 38-jarige Wisserhof zichzelf. De Utrechtenaar heeft naast 18.000 vrije-uitloophennen en 25.000 scharrelkippen dan nog wel 720 vleesvarkens, maar daar ligt voor hem niet de focus. 'Die uitdaging ligt wel bij de legkippen, die mooie gezonde eieren produceren voor de consument.'

De eerste uitdaging is daarmee al bijna genoemd. 'Zorgen dat er een goed verdienmodel is voor de leghennen en dan wel voor alle marktsegmenten', geeft hij aan. 'Ook voor de scharrelhennen en de bedrijven met koloniehuisvesting moet er een verdienmodel blijven. De differentiatie die we hebben in de eiermarkt is de basis van een goed verdienmodel voor alle segmenten. Vallen de onderste segmenten weg, dan wordt het moeilijk voor de segmenten met veel aanvullende eisen om hiervoor de juiste prijs te krijgen en daarmee een goed inkomen te behalen.'


Betaald krijgen voor de inspanningen

Dat is volgens de kersverse voorzitter best wel lastig, omdat het vrij eenvoudig is om eieren te transporteren. 'Je rijdt gemakkelijk honderden kilometers met eieren, waardoor het importeren uit andere landen haalbaar is. Dat is prima, want wij exporteren ook veel eieren, maar dat moet dan wel volgens dezelfde hoge standaarden als waar wij het voor doen. We moeten zorgen dat we betaald krijgen voor al onze inspanningen.'

Een goed verdienmodel is nodig, omdat de sector de komende jaren nog flink wat andere punten moet aanpakken De fijnstofuitstoot is er een van en een ander de stikstofuitstoot. 'Daar kunnen en willen we als sector echt wel in meedenken', benadrukt Wisserhof. 'Alleen kun je dergelijke wensenlijstjes niet invullen zonder een goed verdienmodel. Als we niet genoeg verdienen, stopt het meedenken.'


Vogelgriep

Een ander punt dat momenteel speelt, is de vogelgriep. De natuur in Nederland brengt ook mee dat er veel watervogels naar ons land komen die dierziekten mee kunnen nemen. 'Voor onze sector is het van belang om goed te weten hoe we de besmetting met vogelgriep buiten de deur kunnen houden', geeft Wisserhof aan.

'Want vogelgriep hakt er altijd heel hard in voor onze sector. Daarbij is het ruimen van bedrijven altijd heftig, voor de pluimveehouder maar ook voor de maatschappij, ook al kun je de noodzaak hiervan goed uitleggen.'


Positieve aandacht gezond ei

De komende vier jaar pakt de nieuwe voorzitter met frisse energie die uitdagingen op. 'Want we maken met het ei een heel mooi product met een heel lage CO2-footprint. Het is ook nog voedselveilig. We doen er alles aan om een heel gezond ei te maken voor een heel betaalbare prijs.'

Dat moet de sector goed onder de aandacht van de consument blijven brengen, weet hij. 'Stichting Blij met een Ei en de mmmEggies doen hier heel goed werk. Super initiatieven waar iedereen vanuit de sector aan mee moet doen als je het mij vraagt.'

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 2°
  20 %
Meer weer