Paprikateelt onder hybride en verrood licht geeft grotere oogst

De proefteelt van paprika onder hybride en verrood licht heeft onverwacht tot een hogere productie geleid. Dit meldt Kas als Energiebron.

Paprikateelt+onder+hybride+en+verrood+licht+geeft+grotere+oogst
© Nieuwe Oogst

Onder deze lichtbehandeling lag de oogst gedurende de teelt structureel hoger dan bij de andere drie lichtbehandelingen. Tot week 15 was de oogst gemiddeld 2,5 kilo per vierkante meter groter. Aan het einde van de teelt was dat 5 kilo per vierkante meter.

De oorzaak voor deze grotere oogst was in de proef niet volledig te achterhalen. Metingen van het drogestofpercentage lieten geen verschillen zien. Waarschijnlijk is de oorzaak te koppelen aan het aandeel verrood in het lichtspectrum, dat in de behandeling hybride met verrood het hoogst was.


De uiteindelijke productie (rood geoogst) was aan het einde van de teelt bij hybride en verrood 41,7 kilo per vierkante meter, by hybride 37,5 kilo, by led en verrood 35,6 kilo en bij alleen led 36,6 kilo. Volgens de onderzoekers biedt de gerealiseerde productie potentie richting een rendabele winterteelt. Het vruchtgewicht in de laatste weken van de teelt was te laag en vraagt volgens hen nog verbetering.

Het onderzoek bij het Delphy Improvement Centre is onderdeel van het project 'Jaarrond paprika met LED', waarin het ontwikkelen van een toekomstbestendige teeltstrategie met led-belichting centraal staat. Die strategie moet aansluiten op de transitie richting een klimaatneutrale glastuinbouw.Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer