Dynamische verlichting draagt bij aan welzijn kip

Het spectrum van verlichting heeft veel invloed op het welzijn van de kip. Een kip ervaart licht anders dan de mens door andere receptoren in het oog.

Dynamische+verlichting+draagt+bij+aan+welzijn+kip
© Vencomatic

Kippen zien meer dan mensen. Ze hebben extra receptoren in het oog voor rood en violet licht waardoor ze in een breder spectrum zien. Licht komt bij kippen binnen via de ogen en de hersenpan. Bij de hypothalamus komt het rode spectrumlicht binnen. Dat is belangrijk voor reproductie.

‘Als we kippen hetzelfde licht geven als mensen, beperken we de kip’, zegt Niels Geraerts, segmentmanager bij Signify. Het bedrijf heeft het Amerikaanse bedrijf Once overgenomen, dat veel onderzoek naar licht bij dieren heeft gedaan.


Dag-nachtritme

Bij leghennen is het belangrijk om goed zicht te faciliteren voor het vinden van legnest, voer en drinkwater en om een verschil te maken tussen dag en nacht. Een goed dag-nachtritme resulteert in een beter melatonineniveau. ‘Het stressniveau gaat dan omlaag. Dat geeft betere resultaten en heeft invloed op productie en dierenwelzijn.’

Dynamisch licht reduceert verveling waardoor kippen minder veren pikken

Niels Geraerts, segmentmanager bij Signify

Daglicht is dynamisch. Het verandert met de tijd. Daarom heeft Signify dynamische verlichting ontwikkeld met een optimaal spectrum voor goed zicht én enkele specifieke golflengtes van het rode spectrum.


Nabootsen

Geraerts: ‘We bootsen een natuurlijke dag en nacht na door het dimmen van licht en het veranderen van het lichtspectrum. De kippen gaan dan eerder op stok en voelen zich er lekker bij. Het lagere stressniveau uit zich in betere productieresultaten en meer dierenwelzijn. Dynamisch licht reduceert verveling waardoor kippen minder veren pikken.’

Bij licht moet volgens Signify verder worden gekeken dan alleen naar intensiteit. Het lichtspectrum is ook van belang bij een optimale verlichting van een legstal. Met het juiste licht op elke plek kan een pluimveehouder het welzijn van de kippen verhogen en het gedrag van de kip beïnvloeden. Bijvoorbeeld waar de kip het het ei gaat leggen. Door in bepaalde delen van de stal licht met een ander spectrum te plaatsen, kun je dat optimaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer