Boerderij Hupperetz in Schinveld heeft kringloop bijna rond

Van de productie van gezond voedsel tot aandacht voor dier- en plantgezondheid, van het beheer van een mooi en divers landschap tot het bijdragen aan een gezonde economie: de Limburgse boeren en tuinders houden de provincie letterlijk gezond. Een van hen is vleesveehouder en natuurbeheerder Tim Hupperetz (31) uit Schinveld.

Boerderij+Hupperetz+in+Schinveld+heeft+kringloop+bijna+rond
© Bram Becks

Boerderij Hupperetz is een gemengd bedrijf: vleesvee en akkerbouw gecombineerd met agrarisch natuurbeheer. Alle takken zijn met elkaar verbonden: de luzerne op de akkers is een prima schuilplek voor de korenwolf en het maaisel is een extra eiwitbron voor de 280 runderen. De mest uit de potstallen kan het land weer op als voeding voor de akkerbouwgewassen.

Kringlooplandbouw, het gedroomde toekomstplaatje van landbouwminister Carola Schouten, is in Schinveld al bijna dagelijkse praktijk, weet Hupperetz. 'We voeren ook reststromen uit de aardappelverwerkende industrie en bierbostel afkomstig van brouwerijen. De volgende stap is om die aanvullingen op het voer uit de directe omgeving te halen en zo het aantal transportbewegingen verder te beperken.'


Oog voor natuur en milieu

Hupperetz is sinds ruim vijf jaar thuis in de maatschap. Zijn ouders Jeanine en Wiel hebben de melkveehouderij van haar ouders omgevormd tot een vleesstierenhouderij. Oog hebben voor natuur en milieu en daarmee bijdragen aan een gezonde leefomgeving zit in het DNA van het boerenbedrijf.

Mensen willen vlees van goede kwaliteit en dat kunnen we leveren

Tim Hupperetz, vleesveehouder en natuurbeheerder in Schinveld

Al van jongs af aan heeft Hupperetz affiniteit met het bedrijf. Zijn technische studie en zijn latere werk als technisch tekenaar heeft hij steeds gecombineerd met het werken op de boerderij. 'Mijn ouders zijn nu beiden 62 jaar, dus ben ik bijtijds volledig in het bedrijf gestapt.'

Jeanine Hupperetz ontfermt zich deels over de administratie, Wiel Hupperetz is verantwoordelijk voor de akkerbouwtak en Tim Hupperetz richt zich vooral op de vleesveehouderij. 'Mijn ouders zullen de komende jaren een stapje terugdoen, maar werken op dit moment nog graag mee.'


Blonde d'Aquitaine

De familie heeft het Franse ras Blonde d'Aquitaine op stal staan, bekend om een goede vleesafzet in combinatie met een sober rantsoen. 'We voeren kalveren van acht tot elf maanden aan en deze blijven zo'n tien maanden op ons bedrijf', zegt de jonge ondernemer.

'We hebben nauwelijks gezondheidsproblemen. De dieren staan op stro en de stallen zijn goed geventileerd.'


Potstalsysteem

Een potstalsysteem zorg voor aanzienlijk minder ammoniakuitstoot dan reguliere stalsystemen. De mest bevat veel organische stof en heeft daarom de voorkeur bij akkerbouwers in de buurt.

'Het is goed voor de bodem – humus – en voedingsstoffen als fosfor en stikstof komen langzaam vrij, waardoor er weinig uitspoeling is van nutriënten in vergelijking met het gebruik van bijvoorbeeld kunstmest.'


Korenwolf beschermen

Het bedrijf teelt suikerbieten, wintertarwe, wintergerst en mais. Daarnaast is een derde van het bouwplan bestemd voor de teelt van luzerne als onderdeel van het agrarisch natuurbeheer. In Zuid-Limburg draait het in eerste instantie om het beschermen van de korenwolf, die dreigde uit te sterven op de lössgronden.

'Luzerne maaien we in stroken, zodat de korenwolf altijd een plek heeft om te schuilen, maar ook vogels, reeën en andere dieren hebben hier een plek', ziet Hupperetz. 'We vullen echt een natuurdoelstelling in en krijgen daarvoor een vergoeding die in de buurt komt van het telen van een intensief bouwplan.'

De jonge ondernemer heeft net vogelnestkasten in de stallen opgehangen. 'Natuur en milieu zijn steeds belangrijker voor de consument en daar willen we zoveel mogelijk op inspelen met onze bedrijfsvoering. Daarnaast zijn wij met zonnepanelen zelfvoorzienend in de energieopwekking.'


Bief Select

Zowel de inkoop als de afzet van het vleesvee is in handen van de coöperatie Bief Select. De 75 deelnemende boeren voeren hoofdzakelijk voedsel van eigen land en gebruiken bijna geen antibiotica. 'We voldoen daarnaast allemaal aan de 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming', weet Hupperetz.

Dat de hedendaagse consument steeds vaker vlees laat staan, baart de jonge ondernemer weinig zorgen. 'De ontwikkeling is ook dat mensen vlees van goede kwaliteit willen, smaakvol, lokaal geproduceerd met oog voor dierenwelzijn. Dat kunnen we leveren.'


Kennis uitwisselen

Het vlees zelf in de buurt afzetten om de kringloop verder te sluiten, ziet Hupperetz niet gebeuren. 'Je wilt het hele dier benutten voor consumptie en dat gaat gemakkelijker via een keten. We wisselen kennis uit en krijgen voeradvies om een juiste vlees-vetverhouding en hoge kwaliteit te bereiken. We zijn tevreden over deze samenwerking.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer