Kabinet+Rutte+III+treedt+af+om+toeslagenaffaire
Nieuws
© Dirk Hol

Kabinet Rutte III treedt af om toeslagenaffaire

Update - Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.

De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden.


Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat neemt per direct ontslag. Hij blijft niet aan in het kabinet dat nu alls demissionaire regering verder gaat. Premier Rutte geeft om 14.15 uur met een persverklaring over het aftreden van het kabinet. Later vanmiddag zal Rutte naar de koning gaan om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Een speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders 'ongekend onrecht' is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben de 'grondbeginselen van de rechtstaat' geschonden, met verregaande gevolgen voor vele duizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.


Hoorzitting

In de zomer van vorig jaar stemde de volledige Kamer in met een parlementaire hoorzitting naar de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid in het overheidsschandaal. Het rapport kwam half december uit en zorgde al voor een belofte van het kabinet om ouders sneller en ruimhartiger te compenseren. Een maand later werd pas intensief gesproken over politieke gevolgen.Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer