Schouten+verbaasd+over+uitverkiezing+tot+Dom+Bontje+2020
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten verbaasd over uitverkiezing tot Dom Bontje 2020

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft verbaasd gereageerd op haar uitverkiezing tot Dom Bontje 2020 door de stichting Bont voor Dieren.

Volgens de stichting staat Schouten 'symbool voor het leed dat de miljoenen nertsen in Nederland hebben doorstaan in de coronapandemie'. De nominatie van de minister was symbolisch, omdat zij in tegenstelling tot de andere genomineerden geen bont draagt.

Schouten zegt in een reactie aan de stichting wel verbaasd te zijn: 'Ik dacht altijd dat het was voor iemand die juist bont draagt. Ik heb gehoord dat jullie vonden dat het sluiten van de fokkerijen sneller moest, maar het is in Nederland zo dat als je een bedrijf beëindigt, dit wel volgens de regels moet. Iedereen mag stemmen wat hij of zij wil. Als jullie vinden dat ik het Domme Bontje ben, dan is dat zo.'


De minister zei overigens niet van plan te zijn om ooit bont te dragen: 'Ik heb daar nog nooit de aandrang toe gehad en ik geloof ook niet dat ik die zal gaan krijgen. Ik geloof ook dat we veel andere mooie spullen hebben zonder bont.'

Na Schouten eindigde zanger Gordon op de tweede plaats in de verkiezing tot Dom Bontje 2020. Hij was genomineerd omdat hij een jas droeg met een kraag van vossenbont, tv-presentator en vlogger Koen Kardashian eindigde als derde omdat hij een bontjas heeft waar hij al twee keer eerder over is benaderd door Bont voor Dieren.


Tot inkeer

Rapper Lil' Kleine werd vorig jaar uitgeroepen tot Dom Bontje. Daarvoor was de twijfelachtige eer voor Famke Louise. Zij is inmiddels tot inkeer gekomen en kwam dit jaar met een documentaire over de bontindustrie.

Bont voor Dieren zegt de verkiezing Dom Bontje te organiseren, zolang bekende Nederlanders en influencers nog bont dragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer