Tijdens het begrotingsdebat gaat het nauwelijks over geld

Over de verdeling van de budgetten is nauwelijks gesproken tijdens het begrotingsdebat voor het landbouw- en natuurbeleid in 2021. Partijen gebruikten hun spreektijd om eigen accenten te zetten op het beleid van minister Carola Schouten of om de eigen stokpaardjes te berijden.

Tijdens+het+begrotingsdebat+gaat+het+nauwelijks+over+geld
© Dirk Hol

Tot grote ingrijpende voorstellen of moties is het tijdens het begrotingsdebat niet gekomen. Een voorstel van de PvdD om een einde te maken aan de eendenhouderij werd door de minister ontraden.


De SP vindt dat die eenden de beschikking moeten krijgen over zwemwater. Schouten zal dat bespreken met de sector en tot dan wordt die motie aangehouden. Of er überhaupt een meerderheid voor te vinden is met deze coalitie is overigens maar zeer de vraag.


Intensieve veehouderij

D66, de partij die met Tjeerd de Groot nog weleens tegen het regeringsbeleid wil ingaan, diende ook deze week weer een - in potentie - verstrekkend voorstel in. De Groot pleit voor een afbouwplan voor de hele intensieve veehouderij, dit vanwege zorgen om het risico voor omwonenden.

Hij legde de link met het coronavirus, waarvoor mensen in gebieden met slechte luchtkwaliteit gevoeliger zouden zijn. Dit leidde dinsdag nog tot een felle discussie in de Kamer, omdat er geen bewezen verband is tussen coronabesmettingen en veehouderijen. Schouten ziet niks in het voorstel, liet ze al voor het debat weten in schriftelijke antwoorden. Daarmee was voor woensdagavond de kous af.


Onderzoek zoönosen

Het kabinet is wel voorstander van een breed onderzoek naar zoönosen en heeft daarvoor ook een expertgroep in het leven geroepen. Die gaat in beeld brengen – ook in internationaal perspectief - wat nodig is om het risico op het ontstaan van zoönosen zoveel mogelijk te verkleinen. Schouten was tijdens het debat niet bereid op conclusies vooruit te lopen.


Veel vragen over de Stikstofwet en -aanpak bleven tijdens het begrotingsdebat onbeantwoord. Deze onderwerpen zijn doorgeschoven naar een plenair debat over dit onderwerp dat over twee weken plaatsvindt.


Piekbelasters

De Kamer kwam nog wel te spreken over het bericht in verschillende dagbladen over dat een klein aantal agrarische piekbelasters verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de stikstofuitstoot. Kamerlid Laura Bromet (GL) vroeg of zij wist wie dat waren en of de piekbelasters het wel van zichzelf weten. Volgens Schouten is de infomatie te vinden in Aerius, ook de provincies beschikken daarover. De minister wou verder niet vooruitlopen op de aanpak van de stikstofcrisis.

Overigens worden ook piekbelasters van buiten de agrarische sector daarin meegenomen, antwoordde de minister nog op vragen van Jaco Geurts (CDA).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer