Meeste+Duitse+varkensfokkers+staan+open+voor+%27exitbonus%27
Nieuws
© Twan Wiermans

Meeste Duitse varkensfokkers staan open voor 'exitbonus'

Meer dan de helft van de Duitse varkensfokkers heeft grote belangstelling om in ruil voor een passende financiële vergoeding te stoppen met hun bedrijf. Behalve voor de 'exitbonus' is er bij Duitse varkenshouders ook interesse in subsidies voor het moderniseren van stallen.

Uit een onderzoek van het landbouwinstituut van de Universiteit van Kiel blijkt dat 60 procent van de Duitse varkenshouders zeer geïnteresseerd is in een uitkoopregeling. In Nederland is zo'n warme sanering al een realiteit. De Universiteit van Kiel heeft onder bijna vijfhonderd Duitse varkenshouders onderzocht hoe zo'n Nederlands programma wordt beoordeeld.


In agrarische kringen wordt met argwaan uitgekeken naar half februari, als de commissie-Borchert met langverwachte voorstellen komt voor modernisering van de Duitse landbouw en veeteelt. De strekking van de meeste voorstellen van de commissie zijn al bekend: minder vervuiling, meer biologisch, minder mest en chemische hulpmiddelen en meer dierenwelzijn.


Actief blijven

Voor een derde van de Duitse varkenshouders zou het belangrijk zijn om niet helemaal uit de bedrijfstak te stappen, maar op een andere manier in de varkenshouderij actief te blijven. Een derde van de ondervraagden kan zich voorstellen helemaal te stoppen. Het laatste derde deel wijst elke financieringsprogramma voor warme sanering volledig af.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer