Omzet+Duitse+boeren+vorig+jaar+enkele+procenten+lager
Nieuws
© Dirk Hol

Omzet Duitse boeren vorig jaar enkele procenten lager

De omzet van de Duitse veeteelt en land- en tuinbouw is vorig jaar zo'n 4 procent gezakt tot 56,3 miljard euro. De daling deed zich voor in zowel de plantaardige als dierlijke productie. Dat blijkt uit de eerste becijferingen van het Federaal Informatiecentrum Landbouw (BZL).

Het informatiecentrum schat de waarde van de productie van agrarische gewassen voor 2020 op 26,9 miljard euro; dat zou 3,6 procent minder zijn. Volgens BZL komt de dierlijke productie op een totale waarde van 26,3 miljard euro, een daling van 4 procent.


Graanproductie

De graanproductie lag vorig jaar met in totaal 43,2 miljoen ton beduidend hoger dan in het droogtejaar 2018 met 37,2 miljoen ton. Volgens de eerste schatting bedraagt de gemiddelde omzet 167 euro per ton, dat is 3,1 procent meer dan in 2019. De productiewaarde van Duits graan daalde ondanks de grotere oogst met bijna 3 procent tot 7 miljard euro, aldus BZL.

De bruikbare hoeveelheid aardappelen in Duitsland lag circa 11,2 miljoen ton boven de hoeveelheid van vorig jaar. De goede oogst, de voorraden van het voorgaande jaar en de lockdown zorgden voor een gemiddelde prijs van 174 euro per ton.


Veehouderij en melk

In de Duitse veehouderij was vorig jaar sprake van een licht verminderd slachtvolume bij lagere slachtveeprijzen. BZL gaat uit van een gemiddelde prijs van 3.086 euro per ton geslacht gewicht, 3,2 procent lager dan vorig jaar. Voor varkens kan een iets lager slachtvolume worden aangenomen. De prijs van slachtvarkensvlees zal naar verwachting 5,2 procent lager uitvallen dan vorig jaar, namelijk 1.711 euro per ton.

Volgens BZL is er in 2020 naar schatting 32 miljoen ton rauwe melk geleverd aan Duitse zuivelbedrijven. De melkprijs daalde als gevolg van verminderde afzet door corona met gemiddeld 4 procent tot 33,5 cent per kilogram; in 2019 was dat 34,6 cent per kilo. De dierlijke producten - eieren, melk, wol en honing - zouden een lichte daling van de productiewaarde vertonen; BZL schat dit op 12,2 miljard euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer