Varkenspest+rukt+op+naar+Berlijn
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Varkenspest rukt op naar Berlijn

Een kadaver van een wild zwijn is gevonden ten zuidwesten van Berlijn. Het is besmet met Afrikaanse varkenspest (AVP) blijkt uit onderzoek op het laboratorium van Berlijn-Brandenburg, meldt TopAgrar. Een tegenslag bij de aanpak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland.

De bevestiging van de besmetting met AVP door het nationale referentielaboratorium van het Friedrich Loeffler Institut volgt waarschijnlijk zaterdag 9 januari. Anna Heyer-Stuffer, het hoofd van het Brandenburgse AVP-crisisteam, heeft aangegeven dat er direct maatregelen worden getroffen zodra de besmetting is bevestigd: instellen van een kernrisico- en bufferzone en een tijdelijke omheining.De vondst van het kadaver op de grens met Berlijn-Spandau is een flinke tegenslag. Het ligt op grote afstand van de andere kerngebieden. Daarnaast leeft er rond en in Berlijn een groot aantal wilde zwijnen. Dat komt ook omdat er normaal gesproken niet overal op die zwijnen gejaagd mag worden.


Maatregelen voor varkenshouders en bevolking

Varkenshouders zijn opgeroepen om nogmaals goed naar alle biosecurity maatregelen te kijken en te zorgen dat er geen contact mogelijk is tussen wilde zwijnen en de varkens. De bevolking wordt gevraagd zich aan de maatregelen te houden.


Geen etensresten weggooien, zeker niet als daar salami of rauwe ham in zit. Geen wilde zwijnen voeren. Geen vlees of vleeswaren meenemen uit landen waar de Afrikaanse varkenspest heerst bij gehouden varkens. Honden niet los laten lopen in de natuur.


480 besmette zwijnen

Tot en met 8 januari was het aantal besmette wilde zwijnen opgelopen naar 480, waarvan 463 in Brandenburg en zeventien in Saksen. Er zijn aardig wat besmettingen bijgekomen. Het betreft niet alleen kadavers, maar ook zwijnen die gevangen of geschoten zijn in de witte zone rond het eerste kerngebied. Tot nu toe werden alle besmette zwijnen gevonden in de vier kerngebieden. Wordt de vondst dichtbij Berlijn bevestigd, dan maakt dat de aanpak van de Afrikaanse varkenspest een stuk lastiger.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer